Okrivljeni za napad u sinagogi izjasnio se da nije kriv

U
Bowers je u sudnicu došao bez invalidskih kolica i s previjenim ramenom (Reuters)

Robert Bowers (46), osumnjičeni za masovnu pucnjavu u sinagogi u Pittsburghu, u kojoj je proteklog vikenda ubijeno 11 osoba, izjasnio se na sudu da nije kriv.

On je u četvrtak na drugom ročištu zatražio suđenje uz porotu, prenose britanski mediji.

Bowers je optužen po ukupno 44 tačke umjesto po prvobitnih 29, navodi se u federalnoj optužnici, koja obuhvata zločine iz mržnje prema vjernicima, upotrebu vatrenog oružja i nanošenje povreda policajcima.

Tužioci traže smrtnu kaznu, a zvaničnici su napad okarakterizirali kao najgori antisemitski incident u američkoj historiji.

Mogao bi dobiti smrtnu kaznu

Kako se navodi, Bowers je u sudnicu došao bez invalidskih kolica i s previjenim ramenom jer je prilikom razmjene vatre s policijom pretrpio povrede.

Na ročištu je rekao da je pročitao optužnicu i razumio optužbe protiv njega, ali nije reagirao kad je čuo da bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

Na prvom ročištu vozio se u invalidskim kolicima i pričao je malo.

U subotu je uletio u sinagogu i otvorio vatru uz povike: “Svi Jevreji moraju umrijeti!”

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a odao je počast za 11 ljudi ubijenih u napadu na sinagogu u Pittsburghu. Donald Trump posjetio je mjesto zločina u trenutku ukopa nekih od  žrtava subotnjeg napada desničarskih ekstremista. Organizovani su i protesti, na kojima su okupljeni pozvali Trumpa da se ogradi od rasista.

Published On 31 Oct 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO