Ministar odbrane SAD-a doputovao u Afganistan

Esper je dodao kako će svako eventualno povlačenje biti dio mirovnog sporazuma s talibanima (AP)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper stigao je danas u Afganistan usred zastoja mirovnih napora, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Blokada mirovnih pregovora s talibanima i stalni napadi te pobunjeničke grupe i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zakomplicirali su povlačenje više od 5.000 američkih vojnika iz te zemlje, a koje je najavila administracija predsjednika Donalda Trumpa.

Novinarima koji su putovali s njim, Esper je rekao kako vjeruje da SAD može smanjiti broj vojnika u Afganistanu na 8.600, a da ne naškodi antiterorističkoj borbi protiv Al-Kaide i ISIL-a, ali je dodao kako će svako eventualno povlačenje biti dio mirovnog sporazuma s talibanima.

Reklama

Sjedinjene Američke Države imaju približno 14.000 vojnika u Afganistanu u okviru koalicije koju predvode. Amerikanci obučavaju i savjetuju afganistanske snage i provode antiterorističke operacije, navode agencije.

Smrt američkog vojnika

Američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad postigao je preliminarni mirovni sporazum s talibanima, ali je porast njihovog nasilja i smrt američkog vojnika prošlog mjeseca navela Trampa da otkaže tajni sastanak u Camp Davidu, gdje je mirovni sporazum trebalo biti finaliziran, i da proglasi mrtvim privremeni sporazum.

Esper, koji je danas prvi put došao u Afganistan kao ministar odbrane, rekao je kako je i dalje cilj da se u nekom trenutku postigne mirovni sporazum, jer je to „najbolji način da se ide naprijed“.

Reklama

On nije iznio procjenu koliko bi vremena moglo biti potrebno za postizanje novog mirovnog sporazuma.

Izvor: Agencije