Rusija: NATO pokretanjem pitanja INF-a prikriva krizu

Kriza se pojavila unutar NATO-a nakon odluke SAD-a da se povuče iz INF sporazuma, tvrdi Moskva (EPA)

Izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o spremnosti Alijanse da preduzme vojne mjere da bi razriješio pitanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa – INF je zbunjujuće i ima za cilj prikriti krizu u okviru NATO-a, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“To nije ništa novo za nas da su NATO zvaničnici sposobni prebaciti krivicu na druge”, navodi se u saopćenju, prenosi agencija Tass.

Izjave generalnog sekretara NATO-a su još jedan pokušaj da se navede imaginarna ruska prijetnja kako bi se prikrile stvari koje su svima jasne – kriza se pojavila unutar Alijanse nakon odluke SAD-a da se povuče iz INF sporazuma, koji je ključan za evropsku i globalnu sigurnost, uključujući i sigurnost saveznika Washingtona, dodalo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Reklama

‘Moguće i vojne mjere’

Ministarstvo je istaklo da je Rusija činila sve moguće da se INF sporazum poštuje, prenosi Tanjug.

Nema potrebe pozivati Moskvu da održava dijalog o tom pitanju ne samo s Washingtonom, već i s NATO-om, navodi se u saopćenju.

Stoltenberg je u četvrtak, u intervjuu norveškoj novinskoj agenciji, izjavio da je NATO spreman preduzeti vojne mjere da riješi pitanje INF sporazuma, iako je dijalog s Rusijom opcija koju preferira.

Izvor: Agencije