Ajatolah Khamenei: Ni rata, ni pregovora s Amerikom

Ali Khamenei: Američki zvaničnici govore o nama cinično, a pored sankcija, govore o ratu i pregovorima (EPA)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u ponedjeljak kako neće biti ni rata, ni pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Američki zvaničnici neko vrijeme govore o nama cinično, a pored sankcija, govore o ratu i pregovorima”, naveo je on na društvenoj mreži Twitter.

“Dozvolite mi da poručim narodu: Neće biti ni rata, ni pregovora sa SAD-om”, navodi se u poruci na engleskom jeziku.

Reklama

‘Samo prazne riječi’

On je, također danas, zabranio održavanje bilo kakvih direktnih razgovora s Washingtonom.

“Zabranjujem bilo kakve razgovore s Amerikom… Amerika nikada nije lojalna svojim obećanjima u razgovorima… Samo daje prazne riječi… I nikada ne odustaje od svojih ciljeva u razgovorima”, prenijela je iranska državna televizija citirajući vrhovnog lidera.

Postoje špekulacije da će se Iran vratiti za pregovarački ston nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i ponovnog uvođenja sankcija Teheranu.

Reklama

Iran je odbacio prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog, navodeći da Washington više nije pouzdan partner, pošto je prekršio svoje obaveze prema sporazumu.

Khamenei je u ponedjeljak kritizirao Vladu Irana zbog lošeg upravljanja ekonomijom, a nakon što je SAD uveo oštre sankcije Islamskoj Republici.

Sankcije su ‘unilateralizam SAD-a’

“Više od sankcija [SAD-a] loše ekonomsko upravljanje stvara pritisak običnim Irancima… Ne kažem da je to izdaja, ali je ogromna greška u upravljanju”, rekao je on, prenosi agencija Reuters.

Reklama

Sjedinjene Američke Države su ponovo uvele rigorozne sankcije Iranu u utorak, a Trump je zaprijetio kako će kazniti kompanije država trećeg svijeta ako nastave raditi u toj državi.

Iran je američke sankcije ocijenio kao “unilateralizam SAD-a”.

Izvor: Agencije