Razarač SAD-a stigao u Japan: Može obarati rakete u svemiru

USS 'Milius' naoružan je raketama koje mogu oboriti bojeve glave u svemiru (Reuters)

Američki razarač USS Milius stigao je u mornaričku bazu Yokosuka u Japanu, tri sedmice uoči planiranog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Riječ je o jednom od najnaprednijih razarača navođenih raketa u američkoj mornarici, prenosi Reuters.

Razmještanje tog razarača u japansku bazu gdje Sjedinjene Američke Države već imaju 12 brodova odgađalo se gotovo godinu zbog njegove modernizacije, kojom mu je povećana sposobnost otkrivanja i gađanja raketa.

Reklama

Naoružan raketama koje mogu oboriti bojeve glave u svemiru, Milius će biti dio mornaričkih snaga koje bi mogle biti prva američka linija odbrane od eventualnih sjevernokorejskih balističkih raketa dugog dometa.

Odbrana Japana

Taj razarač, prema sigurnosnom sporazumu Tokija i Washingtona, također bi trebao braniti Japan od napada, prenosi Tanjug.

“Ono što Milius ima sada najnovija je i najveća nadogradnja borbenog sistema”, rekla je kapetanica broda, zapovjednica Jennifer Pontius.

Reklama

Prema njenim riječima, razarač ima povećane kapacitete na više polja, kao što su odbrana od balističkih raketa, elektroničkog, podvodnog i zračnog sukoba.

Sjeverna Koreja otkazala je prošle sedmice razgovore s Južnom Korejom u znak protesta zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi i upozorila da razmatra mogućnost otkazivanja susreta Trumpa i Kima.

Izvor: Agencije