Pripreme za Olimpijske igre: IAEA će pomoći Japanu

Znanje IAEA-e povećat će sigurnost Olimpijskih igara u Tokiju, navode predstavnici Japana (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da će pružiti pomoć Japanu kako bi ta zemlja “poboljšala mjere vezane za nuklearnu sigurnost” tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Sporazum o saradnji potpisan je u Beču, gdje je sjedište IAEA-e, a potpisali su ga direktor te agencije Yukiya Amano i japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono.

“Među oblastima moguće saradnje jesu organiziranje obuka, radionica, tehničkih posjeta IAEA-e i vježbe u oblasti nuklearne sigurnosti, organiziranje pripremnih tehničkih sastanaka i davanje dodatne opreme za otkrivanje radijacije”, navodi se u saopćenju IAEA-e.

Reklama

Sigurnost na velikim takmičenjima

Glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova Norio Maruyama izjavio je da će “znanje Agencije povećati sigurnost Igara”, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, iako sporazum nije direktno povezan s nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, “neizvjesnost postoji i moraju se iskoristiti sva potrebna sredstva da bi se ona eliminirala”.

IAEA obično sarađuje na pitanjima nuklearne sigurnosti na velikim međunarodnim događajima i već je učestvovala u pripremama Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. i Evropskog prvenstva u nogometu u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine.

Izvor: Agencije