Cavusoglu: Uskoro normalizacija odnosa s Njemačkom

Mevlut Cavusoglu se poziva na snažne odnose sa Sigmarom Gabrielom, kojeg je nazvao osobnim prijateljem (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu očekuje da će se odnosi s Njemačkom poboljšati u 2018. godini, pozivajući se na snažne odnose s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom, kojeg je nazvao osobnim prijateljem.

“Mislim da su obje strane spremne normalizirati odnose. Stoga očekujem 2018. mnogo bolju godinu”, kazao je dodajući: “S naše strane ne vidimo nikakvu krizu. Turska nema problema s Njemačkom, no Njemačka ima probleme s Turskom”, prenosi Hina.

Cavusoglu se požalio na napade na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u inozemstvu i poručio da bi Njemačka trebala tretirati Tursku kao ravnopravnog partnera.

Reklama

Kazao je kako nije požalio što je kazao prošle godine za Njemačku da je u nacističkoj maniri zabranila skupove potpore Erdoganu uoči referenduma u Turskoj.

Neuspio pokušaj državnog udara

Blizu 50.000 ljudi uhićeno je u Turskoj od neuspjelog pokušaja državnog udara na vladu predsjednika Edogana u ljeto 2016. godine.

U Turskoj je trenutačno u pritvoru desetak njemačkih državljana, što je izazvalo diplomatske napetosti i zahlađenje odnosa dvije zemlje.

Reklama

Neki od njih suočeni su s optužbama za potporu terorističkim organizacijama.

Turska želi da Njemačka izruči neke ljude za koje tvrdi da su povezani s pokušajem udara i naoružanom Radničkom partijom Kurdistana.

Izvor: Agencije