Izraelski ljekari protiv prisilnog hranjenja Palestinaca

Gotovo 1.500 palestinskih zatvorenika štrajka glađu 22 dana (EPA)

Grupa izraelskih ljekara pozvala je kolege u Izraelu i širom svijeta da odbiju planove za prisilno hranjenje palestinskih zatvorenika koji učestvuju u masovnom štrajku glađu.

Ljekari za ljudska prava – Izrael (PHR-I) rekli su da planovi Izraela da prisilno hrani štrajkače glađu “krše ljekarsku etiku i prijete da potkopaju medicinsku zajednicu u Izraelu”, navodi se u pismu upućenom Svjetskoj medicinskoj asocijaciji.

U pismu, koje je potpisalo više istaknutih izraelskih ljekara, kritiziraju se planovi Izraelske uprave zatvora da natjera ljekare da prisilno hrane zatvorenike.

Reklama

Kritiziran je i plan dovođenja stranih ljekara koji bi zamijenili neposlušne izraelske medicinske radnike.

Kršenje etike

Navodi se da bi ti planovi prekršili ljekarsku etiku u vezi s prisilom zatvorenika koji protestiraju, prenosi Anadolija.

Gotovo 1.500 palestinskih zatvorenika masovno štrajka glađu 22 dana, zahtijevajući bolje uvjete u izraelskim zatvorima, a predvodi ih viši palestinski čelnik Marwan Barghouti.

Reklama

Štrajk je, također, izazvao proteste u većem dijelu palestinskog društva, a komitet koji je organizirao štrajk pozvao je na niz protesta.

Izvor: Agencije