Turska: Otpušteno 227 sudija i tužilaca povezanih sa Gulenom

Turska optužuje Fethullaha Gulena da je organizator neuspjelog puča prošle godine (Reuters)

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Turske Mehmet Yilmaz izjavio je u ponedjeljak da je donesena odluka o otpuštanju 227 sudija i tužilaca za koje je utvrđeno da su povezani s organizacijom imama Fethullaha Gulena.

On je za Anadoliju rekao da u okviru vanrednog stanja u zemlji još traju razgovori u vezi sa sudijama i tužiocima koji se sumnjiče da su povezani sa Gulenovom organizacijom, a koji su ranije povučeni sa dužnosti.

Potvrdio je da je odlučeno da s radnih mjesta bude otpušteno 227 sudija i tužilaca, protiv kojih je ranije pokrenuta istraga.

Reklama

Dodao je kako su tokom istrage protiv određenih osoba došli do novih osoba koje se također povezuju sa Gulenovom organizacijom.

Neuspio pokušaj puča

Ranije u ponedjeljak u turskom gradu Mugli počelo je suđenje grupi optuženih za pokušaj ubistva predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana, koji se u noći neuspjelog vojnog udara nalazio u hotelu u Marmarisu.

Optužnica tereti 47 osoba.

Reklama

Dvojica su u bijegu, a prvooptuženi je Gulen, koji se nalazi u SAD-u.

Nakon pokušaja puča 16. jula, za koji Ankara optužuje pripadnike pokreta koji, navodno, vodi Gulen, u Turskoj je pod istragom bilo ukupno 4.176 sudija i tužilaca, a dosad je otpušteno njih 3.886, dok ih se 200 vratilo na radna mjesta.

Izvor: Agencije