Istražitelji: MH17 oboren ruskom raketom

Avion MH17 oborila raketa iz serije 9M38 sistema Buk, koji je dovezen iz Rusije, tvrde istražitelji (AP)

Avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 oboren je prije dvije godine ruskom raketom Buk, ispaljenom iz pobunjeničkog sela na istoku Ukrajine, objavio je međunarodni tim istražitelja.

Holandski istražitelji su na konferenciji za novinare rekli da posjeduju čvrste dokaze za ove tvrdnje, prenosi AP.

Wilbert Paulissen, direktor odjeljenja holandske policije za krivičnu istragu, rekao je da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruske snage tražile razmještanje mobilnog oružja zemlja-zrak i javile da je ono stiglo u oblast pod njihovom kontrolom.

Reklama

Poginulo 298 ljudi

Na osnovu toga, kao i drugih dokaza koje je prikupio zajednički istražni tim, Paulissen je rekao da se “može zaključiti da je avion MH17 oborila raketa iz serije 9M38 sistema Buk, koji je dovezen sa teritorije Ruske Federacije, i da je sistem nakon lansiranja vraćen u Rusiju”.

Raketni sistem Buk dovezen je u selo Pervomajsk i iz njega je ispaljena jedna raketa, navode istražitelji.

Reklama

Tužitelji su objavili dugo očekivane rezultate istrage o tome ko je odgovoran za rušenje putničkog aviona nad istočnom Ukrajinom 2014. godine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, prenosi Hina.

U protekle dvije godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 dijelova olupine, a ispitano je više od 200 svjedoka.

Rezultati potkrepljuju ranije indicije da su letjelicu oborili proruski pobunjenici raketom zemlja-zrak tipa Buk, navodi agencija dpa.

Reklama

Rusija je uporno odbijala te tvrdnje tražeći od istražitelja da u obzir uzmu njezine podatke po kojima iza nesreće stoji Ukrajina.

Kremlj: Nije bilo rakete

Kremlj je u srijedu, uoči saopćavanja zvaničnih rezultata međunarodne istrage u Hagu, saopćio da radarski podaci pokazuju da malezijski avion MH 17 definitivno nije oboren raketom sa područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Reklama

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da podaci kojima raspolaže ruska vojska jasno pokazuju da raketa nije ispaljena sa te teritorije, već sa neke druge, prenosi Reuters.

“Radarski podaci su jasni … nije bilo rakete. Ako je i bilo rakete, ona je ispaljena sa neke druge teritorije”, rekao je on.

Boeing 777 Malaysia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade srušen je na istoku Ukrajine 17. jula 2014. godine.

Izvor: Agencije