Gulen: Poštovao bih presudu o izručenju Turskoj

Gulen je kategorički odbacio optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča protiv Erdoganove vlasti (EPA)

Turski imam Fethullah Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizirao neuspjeli pokušaj vojnog udara, izjavio je da bi poštovao moguću presudu američkih vlasti o izručenju Turskoj, ali je dodao i da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sam organizirao puč.

“Nisam posebno zabrinut zbog zahtjeva za izručenje”, rekao je Gulen, koji živi u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, prenosi Reuters.

Zvanična Ankara je saopćila da sastavlja zahtjev za izručenje Gulena od američkih vlasti, a Vlada u Washingtonu je navela da će razmotriti zvanični zahtjev za izručenje kad on stigne.

Reklama

Američki državni sekretar John Kerry je, međutim, naglasio kako Turska mora navesti dokaze da je Gulen prekršio zakon, kao i da bi ti dokazi morali biti uvjerljivi, prenio je AP.

Odbacivanje optužbe

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u subotu na skupu u Istanbulu poručio „američkim prijateljima da kada predaju tog glavnog teroristu iz Pennsylvanije, sve će biti gotovo i jasno.”

Reklama

“Kao naš prijatelj i partner, Amerika mora predati određenu osobu iz Pennsylvanije”, rekao je Erdogan.

Nešto ranije u u subotu Gulen se oglasio porukom iz Sjedinjenih Država, rekavši da “kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča protiv Erdoganove vlasti“.

“Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvredljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem”, rekao je Gulen.

Reklama

Izabrana turska vlast optužuje Fethullaha Gulena i njegov pokret FETO (poznatijoj kao Hizmet) da su u državi, u više institucija, uspostavili “paralelne strukture“ te da su namjeravali preuzeti vlast u Turskoj.

Raskol sa AKP-om

Hizmet je globalni pokret, kojim rukovodi Fethullah Gulen, a koji u je više od stotinu zemalja širom svijeta osnovao škole, domove, univerzitete, izdavačke kuće i humanitarne organizacije koje promoviraju njegove ciljeve.

Reklama

Hizmet je u prošlosti blisko sarađivao sa AK partijom u provođenju demokratskih reformi i borbi protiv turske vojske, koja se miješala u vođenje državne politike.

Do raskola je došlo 2013. godine, kada je turska policija otkrila da su sljedbenici Gulenovog pokreta prisluškivali ured predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je tada bio premijer.

Ubrzo je otkrivena cijela mreža sljedbenika Hizmeta u državnim institucijama, pravosuđu i policiji, koji su, prema navodima turskih vlasti, radili po uputama Gulena u cilju formiranja takozvane paralelne države, a koja bi upravljala Turskom. Od tada je krenuo otvoreni sukob.

Pokret Hizmet nalazi se na turskoj državnoj listi terorističkih organizacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije