Aplikacija za liječenje u teškim uvjetima

Otkad je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine, Egipat i Izrael blokirali su taj teritorij, strogo kontrolirajući ljude i robu koje mogu ući u Gazu.

Restrikcije na kretanje ljudi odnose se i na medicinsko osoblje. Međutim, liječnici u Gazi pomoć stručnjaka dobivaju putem aplikacije koja se zove Proximie.

Mladić se sprema za operaciju šake u bolnici Beit Lehia na sjeveru Pojasa Gaze. Lokalni kirurg, Hafez Abu Khousa, objašnjava da je pred njima prilično složen operativni zahvat.

Reklama

Operacija na daljinu

“Problem je deformacija u dijelu između palca i kažiprsta. Pacijent ih ne može koristiti normalno. Kut između prstiju je samo 20 stupnjeva, a trebao bi biti 90”, objašnjava kirurg.

Operaciju zbog složenosti neće voditi doktor Khousa. Glavni kirurg bit će liječnik iz Bejruta. On će tamo biti i tijekom operacije, a vodit će je pomoću aplikacije Proximie.

Reklama

“U bolnici u Gazi bit će postavljen iPad ispred pacijenta, tako da kamerom snima ruku koja se operira. Slike će se pojavljivati na mom iPadu ovdje, na kojem ću ja ucrtati gdje i kako da se naprave rezovi”, objašnjava kirurg Ghassan Abu Sitta.

Liječniku Abu Sitti pridružit će se kreatori ove aplikacije. Kažu da se ideja o njezinom nastanku pojavila kad su liječnici iz Iraka, Jemena i Sirije pozvani na edukaciju, ali zbog rata u regiji nisu bili u mogućnosti odazvati se.

Aplikacija namijenjena svim državama

Reklama

“Ova aplikacija namijenjena je svim državama na svijetu, ne samo onima koje nemaju pristup adekvatnoj medicinskoj pomoći. Aplikacija je namijenjena studentima medicine, kirurzima – dakle svima”, kaže Nadine Hachach-Haram, sukreatorica aplikacije Proximie.

Prema podacima osnivača, Proximie je već korišten u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Osnivači se sada nadaju da će tehnologija pomoći liječnicima na Bliskom istoku, koji zbog ratova u toj regiji rade u posebno teškim uvjetima.

Izvor: Al Jazeera i agencije