Povratak Rusije na sirijsko ratište

Sukobi u pokrajini i gradu Halepu su nastavljeni. Pojačani su i zračni udari ruskih snaga. Sjeverni dio pokrajine Halep i istočni dio istoimenog grada, koji je pod kontrolom pobunjenika, opet je meta napada.

Oporba kaže da su za mnoge od njih odgovorni ruski zrakoplovi – napadi su precizni i intenzivni.

To bi mogao biti znak da se Rusija vratila na sirijsko ratište nakon, kako smatraju pojedini analitičari, taktičkog povlačenja.

Reklama

‘Manipuliranje Johnom Kerryjem’

“To je bio taktički potez. Rusija je manipulirala američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, nadajući se da će tako promijeniti njihovu politiku, ali nije im baš uspjelo. Halep im je i dalje od velikog značaja, to je ono što moji izvori govore. Rusija ima vojne kapacitete da pomogne Assadovim snagama da potpuno očiste Halep. A to bi bilo krvoproliće”, upozorava vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

Rusko ministarstvo obrane jest priopćilo da su nedavno pojačani udari na položaje Fronta al-Nusra u pokrajinama Halep i Idlib i upozorilo da će sukob samo eskalirati.

Reklama

Moskva je optužila Washington da je odbio priključiti se borbi protiv, kako ga Rusija naziva, terorizma.

“Izjave Ministarstva obrane pojedinci vide i kao znak da Rusija planira pojačati svoje vojne napore u Siriji. Proteklih tjedana uloga Moskve na terenu znatno je umanjena. Rusija je željela uvjeriti SAD da je ozbiljna kada je riječ o prekidu neprijateljstava i nastavku političkih pregovora. Također, željela je poslati poruku Iranu da moraju biti napravljeni politički kompromisi”, izvještava iz Moskve reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Primirje praktički propalo

Reklama

A ta poruka je bila jasna kada Rusija nije osigurala zračnu podršku sirijskoj Vladi i njezinim saveznicima u ofenzivi na Halep početkom svibnja. Iran je izgubio velik broj vojnika, a Vlada teritorije.

Situacija je sada drukčija. Rusija je više puta kritizirala SAD zbog odbijanja suradnje. Primirje je praktički propalo – a bez njega mirovni pregovori se ne mogu nastaviti.

“Rusija nema mnogo izbora. Ne smije sebi dozvoliti da izgubi Halep. Time bi izgubila adut koji ima u rukama, a druge strane stekle bi prednost za pregovaračkim stolom i prisilile Rusiju da prihvati uvjete nepovoljne za predsjednika Assada”, kaže politički analitičar Sergej Strokan.

Dakle, pregovori se opet nastavljaju na ratištu…U Halepu, gradu koji je ključ rata i mira u Siriji.

Izvor: Al Jazeera