Oslobođen palestinski novinar

Novinar je puna 94 dana štrajkao glađu čime se borio protiv zatočenja u zatvoru bez suđenja (Al Jazeera)

Izrael je oslobodio palestinskog novinara Muhammeda al-Qeeka, osumnjičenog za podršku nasilju i povezanost s Hamasom, a koji je dulje od tri mjeseca štrajkao glađu.

Nakon što je pušten iz zatvora na jugu Izraela, javlja AFP, al-Qeek se pridružio obitelji u rodnom gradu Doura, blizu Hebrona, na jugu okupirane Zapadne obale.

“Ova pobjeda dokazuje da je okupacija slaba, to je tek jedna od pobjeda palestinskog naroda”, rekao je oslobođeni novinar.

Reklama

Nakon dogovora s Izraleom, novinar je u veljači pristao početi uzimati hranu nakon 94 dana štrajka glađu kojim je prosvjedovao protiv zatočenja u zatvoru bez suđenja, kao i zbog mučenja i lošeg postupanja kojima je bio izložen tijekom ispitivanja, navodi Addameer, palestinska organizacija zaštite zatvorenika.

Administrativni pritvor

Diljem Pojasa Gaze i okupirane Zapadne obale svojedobno su održavani prosvjedi potpore zatočenom novinaru.

Reklama

Izraelske snage sigurnosti su uhitile Al-Qeeka i pritvorile ga bez optužnice. Vrhovni sud Izraela privremeno mu je ukinuo pritvor zbog zdravstvenog stanja, ali je on nastavio štrajk glađu do bezuvjetnog oslobađanja.

Al-Qeek je zatvoren u okviru politike poznate kao administrativni pritvor, koja dozvoljava da se zatvorenici drže na neograničeno vrijeme. On je bio među 750 Palestinaca u izraelskim zatvorima, od čega su petorica novinari.

Najmanje 70 zatvorenika trenutno štrajka glađu u znak prosvjeda protiv takvih propisa.

Prema međunarodnom pravu, mjera administrativnog pritvora je nezakonita i razlog zbog čega je Izrael često na meti oštrih kritika.

Izvor: Al Jazeera i agencije