Pobunjenici u Jemenu spremni za pregovore

Predstavnici pokreta Husi saopćili su specijalnom izaslaniku Ujedinjenih naroda za Jemen kako su spremni za novu rundu pregovora s Vladom u Adenu. Pregovori bi trebali biti održani u Kuvajtu ovog ili narednog mjeseca. U međuvremenu, širom države nastavljeni su sukobi.

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed sletio je u Sanu. Čeka ga težak posao. Pokušat će još jednom uvjeriti zaraćene strane da okončaju sukobe i okrenu se dijalogu. Prethodni pokušaji su propali.

Iz pokreta Husi, koji i dalje kontrolira prijestonicu Sanu, tvrde kako oni predstavljaju legitimnu vlast. Vlada sa sjedištem u Adenu, koja ima podršku međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, insistira na tome kako rat neće stati dok se Husi ne razoružaju.

Reklama

Stanje na terenu ne upućuje na skori prekid borbi. Distrikt u naftom bogatoj pokrajini Ma'rib, u blizini glavnog grada Sane, zauzele su snage odane predsjedniku Hadiju. Smatraju kako su trenutno u povoljnijem položaju.

Borbe na jugu

“Iako je Nacionalna vojska formirana prije samo devet mjeseci, zauzela je brojna područja i danas vodi borbe na frontu širokom 300 kilometara“, kazao je Mohammad al-Mekdashi, načelnik Generalštaba jemenske vojske.

Reklama

Na jugu države ne jenjavaju borbe kod grada Taiza. Samo u tom gradu stotine civila su poginule u proteklih godinu dana. Nešto istočnije, u pokrajini Shebva, Husi pružaju žestok otpor. Posljednje je to njihovo uporište u tom dijelu države. Borci odani predsjedniku Hadiju tvrde kako su posljednjih dana ostvarili napredak.

“Moja jedinica napreduje… Zauzeli smo nekoliko sela i probili neprijateljske linije”, ističe komandant jemenske vojske Naser al-Taheri.

Čak i ako specijalni izaslanik UN-a uspije nagovoriti zaraćene strane na primirje i dijalog, izvjesno je kako to neće obuhvatiti jemenski ogranak Al-Kaide, čiji su napadi sve učestaliji. Iz UN-a navode kako je više od 6.100 osoba poginulo od početka rata u Jemenu, u martu prošle godine, a gotovo polovina su civili.

Izvor: Al Jazeera