Jemen: Deseci poginulih u zračnim udarima

Ujedinjeni narodi navode kako je više od 6.100 osoba u Jemenu poginulo od početka rata u martu prošle godine (Reuters)
Ujedinjeni narodi navode kako je više od 6.100 osoba u Jemenu poginulo od početka rata u martu prošle godine (Reuters)

U zračnim udarima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija u jemenskoj provinciji Haja u utorak je poginuo 41 civil, a ranjeno je još 75 ljudi, izjavio je visoki zvaničnik lokalne zdravstvene službe.

U tri udara pogođena je pijaca u okrugu Mustaba, rekao je doktor Ayman Mathkour, direktor odjeljenja za zdravstvo u Haji.

Rodbina je sakupila tijela i prebacila ranjene u lokalne bolnice.

Lokalni izvori su za Al Jazeeru kazali da su koalicione snage izvele četiri zračna udara na okrug Abs, a da je meta napada bio vojni poligon Husi pobunjenika. U napadu je poginulo više pobunjeničkih boraca, navode izvori.

Podrška Irana

Arapska koalicija zračnim udarima pomaže snagama jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija u okršaju sa pobunjenicima iz šiitskog pokreta Husi.

Koalicija se uključila u rat u martu prošle godine, nakon što su Husi pobunjenici, koji imaju podršku Irana, svrgnuli Hadija i zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sana'u, koji je još u rukama pobunjenika.

Ujedinjeni narodi navode kako je više od 6.100 osoba u Jemenu poginulo od početka rata u martu, a približno polovina su civili.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO