Senat SAD-a odbio mjeru protiv izbjeglica

Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je da će staviti veto na mjeru ako je odobri Kongres (AP)

Političari u Sjedinjenim Američkim Državama blokirali su zakonski akt koji bi otežao sirijskim i iračkim izbjeglicama da uđu u tu državu.

Rezultat glasanja u srijedu bio je 55:43, a za prolazak ovog dokumenta trebalo je 60 glasova. Demokrate su odlučile odbiti mjeru koju su predložili republikanci u 100-članom Senatu.

Nijedan od republikanaca nije glasao protiv mjere, a samo dvoje demokrata ju je podržalo.

Reklama

Zakonski akt, između ostalog, tražio bi od visokorangiranih američkih zvaničnika da potvrde da svaka izbjeglica iz Iraka i Sirije ne predstavlja sigurnosni rizik prije nego što uđe u SAD.

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett iz Washingtona javlja da je stav Senata na kraju bio kako SAD ima dugu historiju pomaganja ljudima koji bježe od rata da dođu u ovu državu.

„Kritičari ove mjere kazali su kako bi ona u mnogo formi bila nepoštena i kažnjavala bi izbjeglice u odnosu na one koji pokušavaju doći u SAD iz drugih država“, dodala je.

Reklama

Predsjednički kandidati

Republikanci su navodili kako je strože testiranje ključno za sigurnost Amerikanaca i sprečavanje napada.

No, demokrate su nazvale predloženu mjeru napadom na izbjeglice i pozvale republikance da traže ovo glasanje kako bi dozvolili svojim predsjedničkim kandidatima na izborima 2016. da vide postrožavanje mjera sigurnosti.

Reklama

Sva tri senatora republikanca, koji žele biti kandidati na izborima, a to su Ted Cruz, Rand Paul i Marco Rubio, podržali su mjeru.

Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je kako će staviti veto na mjeru ako je odobri Kongres.

Izvor: Al Jazeera i agencije