Više od 1.000 žrtava u ruskim udarima u Siriji

Avioni ruskih zračnih snaga u Siriji izveli 157 letova, gađajući 579 objekata (Getty Images)

Više od 1.000 civila ubijeno je u ruskim zračnim udarima u Siriji od početka ruske intervencije u toj zemlji 30. septembra 2015. godine, saopćila je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U zračnim udarima stradalo je 1.015 civila, uključujući i 238 djece i 2.034 borca, saopćio je SOHR.

Ruski vojni avioni izveli su 157 borbenih letova tokom posljednja četiri dana, uništivši 579 neprijateljskih meta, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Reklama

Napadi na ISIL

Tokom posljednja nekoliko dana avioni ruskih zračnih snaga u Siriji izveli su 157 letova, gađajući 579 objekata neprijateljske infrastrukture u provincijama Halep, Deir ez-Zor, Homs, Hama, Raqqa i Latakija, kazao je.

Bombarderi Su-34 izveli su zračne napade na uporišta organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) na višim tačkama u blizini Kabaklije, u provinciji Latakija, rekao je Konašenkov.

Reklama

U napadima su uništena četiri terenska vozila, u kojima su se nalazili mitraljezi velikog kalibra i gotovo 20 naoružanih pripadnika ISIL-a.

SOHR je nedavno saopćio da su pripadnici ISIL-a pogubili više od 3.500 ljudi u Siriji, među njima gotovo 2.000 civila, od juna prošle godine.

Izvor: Agencije