Izrael ponovno hapsi oslobođene Palestince

Izrael i palestinski pokret Hamas prije četiri godine su postigli sporazum o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita u zamjenu za oslobađanje 1.027 palestinskih zatvorenika.

No, neki od tih zatvorenika prošle su godine ponovno zatvoreni. Njihove porodice traže da budu oslobođeni, a više puta su održani protesti, javlja reporter Al Jazeere Sameer Abu Shamale.

Samir Mahroum jedan je od Palestinaca koji su pušteni na slobodu iz izraelskih zatvora u razmjeni za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita. No, na slobodi je proveo svega dvije i po godine. Ponovno mu je izrečena doživotna kazna. Njegovoj majci su ostale tek njegove fotografije. Prvi put je zatvoren prije 26 godina.

Reklama

“Ponovno moram ići sinu u posjetu u zatvor. Prvi put sam to učinila prije 26 godina. Ponovno su ga smjestili u isti zatvor. Zamislite bol majke koju od sina razdvajaju zatvorske rešetke”, kazala je ona.

“Zatvoren je prije godinu dana i tri mjeseca. Pitamo se – kada će to prestati? Šta je skrivio? Njegov jedini grijeh je što je Palestinac”, rekla je Filistin Mahroum, Samirova supruga.

Protesti Palestinaca

Reklama

Palestinci su u više navrata organizirali demonstracije, na kojima su tražili podršku za ponovno pritvorene zatvorenike. Strahuju kako bi se taj slučaj mogao zataškati.

“Položaj zatvorenika koji su oslobođeni u razmjeni za Gilada Shalita izuzetno je težak. Deseci njih su protjerani u Pojas Gaze i izvan države. Izraelske vlasti se ne pridržavaju sporazuma o razmjeni”, kazao je Hasan Abd Rabuhu, glasnogovornik Udruženja palestinskih zatvorenika.

U razmjeni, u kojoj je posredovao Egipat, oslobođeno je više od 1.000 palestinskih zatvorenika. No, izraelske vlasti su provele kampanju hapšenja nakon ubistva troje izraelskih doseljenika u Hebronu, sredinom prošle godine, i ponovno uhapsile 65 zatvorenika, koji su bili dio razmjene za Gilada Shalita. Neki od njih su dobili doživotne zatvorske kazne.

Reklama

“Pokret Hamas će iz ove razmjene zatvorenika izvući potrebne pouke. U budućnosti ćemo nastojati dobiti garancije da se ovako nešto ne ponovi”, kazao je Salah al-Bardawil iz pokreta Hamas.

“Zatvoreni Palestinci se nadaju novom sporazumu o razmjeni zatvorenika. U isto vrijeme, strahuju da zbog izostanka reakcija međunarodne zajednice, kršenje sporazuma ni u budućnosti neće biti sankcionirano”, javlja Abu Shamale.

Izvor: Al Jazeera