Knesset odobrio prisilno hranjenje zatvorenika

Izraelski parlament izglasao je zakon koji dopušta prisilno hranjenje zatvorenika koji štrajkaju glađu, čemu se oštro protivi udruga liječnika u toj zemlji.

Nakon duge parlamentarne rasprave koalicija desnice u Knessetu, koju vodi premijer Benjamin Netanyahu, izglasala je zakon s 46 glasova za i 40 protiv.

Izrael je odavno zabrinut mogućnošću da štrajkanje glađu, čemu pribjegavaju neki palestinski zatvorenici, završi njihovom smrću, jer bi to moglo izazvati val prosvjeda na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

No, izraelsko liječničko društvo smatra da je prisilno hranjenje oblik mučenja i medicinski opasno te je pozvalo izraelske liječnike da ne poštuju taj novi zakon.

‘Legalizacija ubistava’

Govoreći za Al Jazeeru, šef Komisije za palestinske zatvorenike Issa Qaraqe je rekao kako takvo zakonsko rješenje “legalizira ubojstva”.

“To je protiv Ženevskih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava i legalizira mučenje zarobljenika koji traže svoja prava na nenasilan način”, smatra Qaraqe.

Zatražio je sastanak s predstavnicima vodećih stranaka u državi kako bi zauzeli stav protiv zakona i odredili se prema Ženevskim konvencijama za koje tvrdi kako “u Izraelu ne vrijede”.

Ranije su Ujedinjeni narodi, ali i eksperti i borci za ljudska prava, apelirali da se ne usvaja zakon kojim će biti dozvoljena primjena kontroverzne prakse na osumnjičene ili osuđene za djela povezana s terorizmom.

Tvrde da će time najviše biti pogođeni Palestinci koji se nalaze u tzv. administrativnom pritvoru, odnosno oni protiv kojih optužnice nisu podignute, a koji najčešće i štrajkuju glađu.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije