Netanyahu spreman na pregovore s Abbasom

Mirovni proces je na mrtvoj tački nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u aprilu 2014. (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je spreman odmah i bezuvjetno početi direktne mirovne pregovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

“Spreman sam odmah otići u Ramallah ili na bilo koje drugo mjesto radi susreta i direktnih pregovora”, kazao je Netanyahu pred članicama pokreta “Women Wage Peace”.

Ramallah na Zapadnoj obali je sjedište Palestinske samouprave kojom predsjedava Mahmoud Abbas, prenosi Hina.

Reklama

“Ne postavljam preduvjete”, istaknuo je u saopćenju objavljenom iz njegova ureda.

No istodobno je opetovao svoje stajalište istaknuvši potrebu “rješenja s dvjema državama za dva naroda, demilitariziranom palestinskom državom koja priznaje postojanje nacionalne države jevrejskog naroda”, što je zahtjev koji Palestinci odbacuju.

Pokret izraelskih Jevreja i Arapkinja počeo je 8. jala zajednički 50-dnevni post zahtijevajući političko rješenje sukoba s Palestincima u prigodi prve godišnjice rata u Gazi koji je trajao pedeset dana.

Reklama

Ratovi u Gazi

U zadnjih šest godina Izrael je triput ratovao s palestinskim naoružanim pokretima, među kojima je i Hamas koji vlada Gazom.

Gotovo 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je prošlog ljeta u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi.

Reklama

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

“Ako se planirate sastati s Abu Mazenom, recite mu da sam spreman razgovarati s njim ako hoće”, dodao je Netanyahu pred članicama pokreta upotrijebivši Abbasov nadimak.

Mirovni proces je na mrtvoj tački nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u aprilu 2014. godine. 

Izvor: Agencije