Ubistva djece: UN nije stavio Izrael na listu srama

Tokom rata u Gazi 2014. ubijeno je najmanje 561 djece (Reuters)

Ujedinjeni narodi su objavili “Listu srama”, na kojoj se nalaze zemlje i organizacije koje krše dječija prava, ali na tu listu nisu uvrstile Izrael, uprkos pozivima da to učine nakon što je više od 500 djece ubijeno u sukobima u Gazi.

Generalni sekretar UN-a, Ban ki-moon je odlučio da neće mijenjati sastav liste od prošle godine, ali je rekao da je ”duboko zabrinut” zbog ”užasne patnje djece zbog izraelskih vojnih operacija 2014”.

”Neprikosnoven i neprihvatljiv nivo posljedica po djecu 2014. izaziva duboku zabrinutost zbog činjenice da se Izrael ne pridržava međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je.

Reklama

Dodao je da je zabilježen ”dramatičan rast” ubistava djece u Izraelu i na palestinskim teritorijama 2014.

Tokom rata u Gazi 2014. godine, koji je trajao 50 dana, poginulo je najmanje 561 djece (557 Palestinaca i četiri Izraelca), dok je 4.271 njih ranjeno (4.249 Palestinaca i 22 Izraelca).

Doživotni hendikep

Reklama

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tražile su od Bana da na listu, pored Izraela, uvrsti i palestinski pokret Hamas, prenosi AFP.

Nevladina organizacija Human Rights Watch, još ranije je apelovala na Bana da se odupre pritiscima Izraela i SAD-a, koji su željeli da spriječe uvrštavanje izraelskih oružanih snaga na listu.

Izraelski ambasador pri UN-u Ron Prosor, pozdravio je odluku generalnog sekretara UN-a, navodeći da je “bio u pravu što se nije povinovao nalozima terorističkih organizacija i arapskih država i nije uvrstio Izrael na tu sramotnu listu, na kojoj se nalaze organizacije poput Islamske države, Al-Kaide i talibana”.

Reklama

Većina povrijeđene djece su Palestinci, koji se i dalje bore sa traumama i doživotnim hendikepom, navodi UN-ova agencija za djecu, UNICEF.

Na listi se nalazi 51 grupa, među kojima su Boko Haram i Islamska država Irak i Levant, kao i oružane snage iz osam država, među kojima su Sirija, Jemen, Demokratska Republika Kongo i Južni Sudan.

Izvor: Agencije