Libija – opasna, nepredvidiva i podijeljena država

U posljednjim borbama na istoku Libije poginulo je najmanje šest osoba, dok ih je 200 povrijeđeno. Borbe se vode nedaleko od grada Bengazija.

U Libiji nije ostalo mnogo toga što podsjeća na Arapsko proljeće, a euforiju nakon zbacivanja bivšeg predsjednika Muammara Gaddafija zamijenile su ratne scene. Dobro naoružane bande bore se za teritoriju i oružje.

Nakon što su okusili moć, brojni pobunjenici koji su srušili Gaddafija nisu željeli odložiti oružje i vratiti se svakodnevnom životu. Ujedinjeni narodi i dalje pokušavaju zaraćene snage dovesti za sto.

Reklama

“Izuzetno je važno da se zaustave sukobi, kako bi se na zdravim osnovama mogao početi politički dijalog”, kaže Bernardino Leon, specijalni predstavnik UN-a za Libiju.

No, prije nego što se bilo šta počne, Libija mora riješiti pitanje vlasti. Trenutno postoje dva parlamenta – jedan, međunarodno priznati, sa sjedištem u Tobruk; drugi u Tripoliju, koji je libijski Vrhovni sud proglasio legitimnim. Situacija je složena, a država podijeljena.

Pregovori u Ženevi

Reklama

“Moramo podržati ovog čovjeka, kako bismo u državi uspostavili mir i zaustavili bratoubilački rat. Ali, o kojoj braći govorimo?”, pita Khalifa Hafter, vojni zapovjednik lojalan Vladi u Tobruku.

UN želi da počnu pregovori, kako bi se spasilo ono što je preostalo od države.

“Razgovarali smo o nastavku dijaloga. UN predlaže da se pregovori održe u Ženevi”, objašnjava Omar Hmidan, glasnogovornik Vlade u Tripoliju.

Reklama

Male su mogućnosti da će do toga uskoro doći i da će to zaustaviti novo nasilje. Borbe se mjesecima vode u Misrati, Bengaziju, Tripoliju i Tobruku. Glavni aerodrom u Tripoliju je zatvoren. U utorak je letove prema Libiji obustavila i posljednja međunarodna avio-agencija.

Libija je postala opasno i nepredvidivo mjesto, koje iz jedne krize ide u drugu. Čini se kako gotovo nijedna od strana nije zainteresirana da se takvo stanje prekine.

Izvor: Al Jazeera