Hiljade raseljenih Libijaca ne smiju kućama

Stanovnici Misrate kažu sa su borci iz Tawerghe počinili gnusne zločine za vrijeme revolucije (Al Jazeera)

TAWERGHA, LIBIJA – Tri godine nakon libijske revolucije, Tawergha je i dalje oskrnavljeni grad duhova, nakon što su naoružane grupe iz Misrate, udaljene skoro 40 kilometara zapadno, protjerale svoje susjede iz njihovih domova.

Pusta tišina nadvila se nad praznim zgradama, školama i prodavnicama u Tawerghi, koje su opljačkane i uništene minobacačkim bombama i mecima.

Spaljeni betonski zidovi prekriveni su grafitima sa parolama u čast revolucionarnih boraca i zlobnim uvredama protiv bivših stanovnika tog grada.

Procjenjuje se da je od augusta 2011. godine 40.000 raseljenih stanovnika Tawerghe uhapšeno, mučeno i primorano da traži privremena skloništa u nestabilnim libijskim gradovima, od Tripolija do Bengazija.

Uhvaćeni između teške artiljerije zaraćenih frakcija iz Misrate i Zintana nedaleko od aerodroma u Tripoliju ovog ljeta, 1.200 stanovnika Tawerghe na turskom gradilištu poznatom pod imenom kamp Al-Falah, sakrili su se u otvorenom podrumu kada je njihovo skladište za hranu zapaljeno.

„Svi kažu da je Tripoli sada siguran, ali mi se ne možemo preseliti“, rekao je za Al Jazeeru 50-godišnji Salim, učitelj kojeg su borci pogodili u ruku.

„Kontrolne tačke nasumično su postavljene; nikada ne znate gdje se nalaze. Borci iz Misrate budu sretni ako nađu nekoga iz Tawerghe“.

Djeca pjevaju državnu himnu ispred svoje improvizovane škole [Narciso Contreras/ Al Jazeera]

U međuvremenu, centar Misrate je prenatrpan. Snažna lokalna Vlada i poslovno okruženje ojačani su prisustvom vojske u istočnom i zapadnom dijelu Libije, uključujući i glavne gradove, kao što su Tripoli i Sebha, i odanošću boraca na istoku.

Kamere i stražari nadgledaju kontrolne tačke koje okružuju grad. Duž glavne ceste se nalazi ratni muzej Misrate, mračan podsjetnik na krvave sukobe između stanovnika Misrate i snaga odanih Muammaru Gaddafiju.

Aiman al-Mani, koji vodi muzej i koji je izgubio prijatelje u borbi, kaže da je radio i studirao sa građanima Tawerghe te da je bio iznenađen što su se mnogi pridružili Gaddafiju u ratu.

„Zarobili smo mnogo građana Tawerghe koji se nalaze na listi najtraženijih“, kaže on. „Ne poričemo da se napadi u Tawerghi nisu desili, a ni optužbe protiv stanovnika Tawerghe nisu pomogle. Ako je ovo nova Libija, mi želimo novu, pravednu Libiju. Mnogo ljudi u Misrati reći će isto – mi smo ne želimo da stanovnici Tawerghe opet žive blizu nas“.

Napori za pomirenje i pronalaženje rješenja do sada nisu uspjeli. „Ovo treba da riješi reformisano libijsko pravosuđe, a to se još nije desilo“, rekao je za Al Jazeeru stručnjak za Libiju, William Lawrence.

„Čuo sam da se predlažu alternativne lokacije za njih, ali mislim da to nije realno i potrebno. Osim ako sami stanovnici Tawerghe i ko god je u toj zajednici žele biti tamo, to izgleda neizvedivo“.

Izvor: Al Jazeera