Počeli izbori u Libiji, nasilje ne jenjava

U Libiji je u srijedu počelo glasovanje za novi saziv parlamenta, koje se smatra ključnim za budućnost zemlje pogođene višemjesečnim političkim kaosom i sve većim neredima, a riječ je o trećim izborima otkad je prije tri godine svrgnut dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Više od 4.400 birališta diljem zemlje otvoreno je u srijedu ujutro u 6:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a blizu 1,5 milijuna registriranih glasača bira između 1.628 kandidata koji se bore za 200 mjesta u Općem nacionalnom kongresu, odnosno parlamentu, prenosi Tanjug.


Bernard Smith o evakuaciji Turaka iz Libije

Reklama

Potrebna funkcionalna vlast

Neizvjesno je hoće li se glasovanje moći održati na istoku zemlje, koji je pogođen nasiljem, navodi AP.

Reklama

Ovi izbori predstavljaju ključan korak u tranziciji Libije bogate naftom, koja se nalazi u dubokom političkom kaosu i nestabilnosti, uglavnom uslijed odsustva snažnih vojnih i policijskih snaga, ocjenjuje američka agencija, uz podsjećanje da su uzastopne tranzicijske vlade ovisile o milicijama kako bi osigurale sigurnost.

Otkako je Gaddafi svrgnut, Libija je održala parlamentarne izbore 2012, a prošle godine izabrala je vijeće od 60 članova za izradu novog ustava.

Toj sjevernoafričkoj zemlji je prijeko potrebna funkcionalna vlada i parlament kako bi nametnula vlast teško naoružanim bivšim pobunjenicima, milicijama i plemenima koji su pomogli u svrgavanju Gaddafija, ali koji sada prkose državnoj vlasti, navodi Reuters.

Reklama

Smanjena proizvodnja nafte

Libija se, također, hvata ukoštac s proračunskom krizom, nakon što je val prosvjeda naoružanih milicija na naftnim poljima i brodogradilištima znatno smanjio proizvodnju nafte.

Zapadni partneri Libije nadaju se da će izbori potaknuti obnovu održive države i doprinijeti premošćivanju podjela između zapadnih regija zemlje, kojima je Gaddafi nekada bio naklonjen, i zanemarenog istoka, gdje mnogi traže autonomiju i veći udio u naftnom bogatstvu zemlje.

S druge strane, mnogi Libijci strahuju da će izbori donijeti samo još jedan prijelazni parlament, dok specijalno tijelo za sastavljanje novog ustava još nije završilo posao, ostavljajući otvorena pitanja o tome kakvu će vrstu političkog sustava Libija na kraju usvojiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije