Libija stvara vojsku bez odanosti plemenima

U Libiji vlada haos od svrgavanja Muammara Gaddafija. Snage sigurnosti još nisu u potpunosti organizirane, a cijela zemlja postala je bojno polje za radikalne oružane grupe.

Novinar Al Jazeere Omar al-Saleh iz Tripolija donosi priču o naporima da se izgrade oružane snage i da se u zemlju vrati stabilnost.

Dio muškaraca žele biti vojnici u libijskoj vojsci. Prolaze osnovnu obuku, koja traje četiri mjeseca i uključuje različite vježbe i predavanja.

Muhammed Salem al-Hadad, zapovjednik centra za obuku, rekao je: “Želimo pripremiti bivše borce. Organiziramo brojne časove i predavanja o taktici kako bi bili efikasniji. Želimo izgraditi snage koje će braniti Libiju.”

Instruktori su fokusirani na disciplinu. Mnogi regruti borili su se protiv režima pukovnika Gaddafija.

“Libijska vojska integrirala je hiljade bivših pobunjenika poput ovih širom zemlje. Međutim, Libija i dalje nema profesionalnu, adekvatno opremljenu vojsku, vojsku koja je u mogućnosti da prevaziđe plemenske i regionalne podjele”, izvijestio je Al-Saleh.

Vlada kaže da planovi o izgradnji moderne vojske idu prema planu, te da su njeni kapaciteti svakog dana sve veći.

Prekookeanska obuka

Hiljade vojnika su već poslane u evropske i arapske zemlje, na programe obuke, a planira se i slanje novih.

U komandi američke vojske za područje Afrike brinu zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Libiji. Kažu da imaju tim koji pomaže pri obuci regruta.

Pukovnik Saleh Rajeb glavni je instruktor u tehničkoj vojnoj školi. Smatra da najveći izazov nije nedostatak oružja ili opreme.

Rajab je kazao: “Važno je da vojnici usvoje novu vojnu doktrinu, koja neće imati nikakve veze s političkim polarizacijama. Vojnik bi trebao biti odan državi, narodu i ustavu. Oprema može doći kasnije, ali razviti novu kulturu kod vojnika zahtijeva mnogo truda.”

Libijska vojska decenijama se nije mijenjala, a njen arsenal je uništen. Mnogi oficiri optužuju bivši režim za zanemarivanje vojske. Pojedini analitičari smatraju kako Libiji nedostaje politička volja da izgradi jake snage.

“Ima pomaka na polju izgradnje vojnih snaga, ali i prepreka i nedostataka. Prisutan je osjećaj da pojedini političari i moćne oružane grupe ugrožavaju napore vezane za formiranje jake libijske vojske”, ocijenio je Kamal Ahmed iz Državnog centra za strateške studije.

Pred Libijom su još mnogi izazovi, ali je uspostava sigurnosti i snažne vlasti glavni prioritet.

Izvor: Al Jazeera