Netanyahu protiv povlačenja Izraela

Kerry i Netanyahu će razgovarati o izraelsko-palestinskom konfliktu (Arhiva)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u nedjelju je odbio razgovore o povlačenju Izraela iz Istočnog Jerusalema i Zapadne obale u naredne dvije godine, nakon sastanka sa američkim visokim zvaničnikom.

„Protiv smo mogućnosti diplomatskog napada, kojim bi nas natjerali, koristeći odluke UN-a, da se povućemo na granice iz 1967. godine u naredne dvije godine“, rekao je Netanyahu.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, Pojas Gaze i Zapadnu obalu za vrijeme šestodnevnog rata iz 1967. godine. Iz Gaze su se povukli 2005. godine.

Reklama

Netanyahu je rekao da bi takvo povlačenje „dovelo islamske ekstremiste u predgrađa Tel Aviva i u srce Jerusalema“.

U govoru održanom pred početak sedmičnog sastanka svog kabineta, rekao je da će o tom pitanju razgovarati u Rimu sa američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i italijanskim premijerom Matteom Renzijem u ponedjeljak.

„Reći ću im da je Izrael, u velikoj mjeri, kao usamljeni otok protiv valova islamskog ekstremizma koji zapljuskuju cijeli Bliski istok“, rekao je premijer Izraela.

Reklama

Okončanje okupacije

„Do sada smo uspješno izdržali i odbijali te napade“.

Palestinski lideri planiraju predati nacrt rezolucije UN-ovom Vijeću sigurnosti, kojom zahtjevaju okončanje izraelske okupacije do novembra 2016. godine.

Reklama

Arapska liga je podržala nacrt, kojem su se suprotstavile SAD koje su više puta iskorištavale pravo veta na rezolucije za koje smatraju da podrivaju Izrael.

Državni tajnik SAD-a John Kerry obilazi Evropu i učestvuje u seriji sastanaka kojim pokušava spriječiti obračun u UN-u oko palestinskog zahtjeva za državnosti.

Njegova prva stanica u nedjelju je Rim, gdje će se sastati sa Sergejem Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije, te Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom.

Reklama

Diplomate kažu da pregovori o UN-ovoj rezoluciji za nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora ne napreduju, a Evropljani čekaju američki odgovor na prijedloge.

Jordan je prošlog mjeseca proslijedio skicu palestinskog teksta poslanog Vijeću sigurnosti u kojem se novembar 2016. godine navodi kao rok za okončanje izraelske okupacije.

Francuska je, zajedno sa Velikom Britanijom i Njemačkom prošlog mjeseca pokušala napraviti nacrt koji bi dobio podršku 15-članog vijeća.

Reklama

Palestinci kažu da bi voljeli vidjeti glasanje o nacrtu prije kraja godine.

Nastavak pregovora

Tekst poziva na nastavak pregovora, sa ciljem postizanja dvodržavnog rješenja, po kojem bi postojale i izraelska i palestinska država.

Reklama

Prepreku predstavlja uključivanje dvogodišnjeg roka za završenje pregovora.

Francuska također predlaže da bude domaćin međunarodnoj konferenciji kojom bi počela nova runda pregovora.

Kerry se u četvrtak susreo sa svojim francuskim kolegom Laurentom Fabiusom u Limi, i razgovarao o napetostima na Bliskom istoku.

Reklama

Pristalice UN-ove rezolucije se nadaju da će osvojiti podršku SAD-a ili barem osigurati da se Washington ne protivi mjerama, što bi bila prva rezolucija koje je vijeće usvojilo po pitanju izraelsko-palestinskog konflikta još od 2009. godine.

Rusija je u subotu ljutito odgovorila na vijesti da su američki senatori prihvatili prijedlog o novim sankcijama Moskvi, te novoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Osmomjesečni konflikt u Ukrajini između vladinih snaga i proruskih separatista odnio je najmanje 4.634 života, a ranjeno je najmanje 10.243 osobe. Preko 1,1 miliona ljudi je raseljeno, kaže UN.

Nakon Lavrova, Kerry će razgovarati sa Netanyahuom, te nastaviti put Evropom. Drugi sastanci nisu najavljeni.                       

Status posmatrača

Uprkos tenzijama između dvije zemlje zbog situacije u Ukrajini, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov tvrdi da će glavna tema razgovora Kerrya i Lavrova biti situacija na Bliskom istoku, gdje je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) osvojila znatne dijelove Iraka i Sirije.   
               
Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Mari Harf izjavila je da će Kerry i Lavrov razgovarati o namjerama Palestine da podnese zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima, ali i o Siriji i krizi u Ukrajini.

“Kerry i Lavrov su u petak telefonom razgovarali o razvoju situacije u Izraelu i na Zapadnoj obali, Jerusalemu i regiji”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Palestina je dobila status države posmatrača u Ujedinjenim narodima u novembru 2012. godine. Ukupno je 135 država članica UN-a priznalo državu Palestinu do kraja oktobra.

Kao suverenu državu priznao je još Sovjetski savez u novembru 1988. godine.
               
Izvor: Agencije