Hiljade Kurda izbjegle iz Sirije

U sjevernoj Siriji posljednjih mjeseci sve su češći sukobi između grupa povezanih s Al-Kaidom i naoružanih Kurda.
Sa sobom nose sve što mogu. Oni koji su imali sreće, pronašli su mjesto u pretrpanim kamionima. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je više od 15.000 ljudi, većinom sirijskih Kurda, ušlo u kurdsku regiju Iraka u posljednja tri dana.

“U mrtvačnici su tijela bez glava. Zašto? Koje međunarodne norme i doktrina opravdavaju njihovu smrt? Ljudima odsijecaju glave. Među njima ima i djece. Grupa Front al-Nusra odobrila je ubistva, ubijanje kurdskog naroda. Dozvolili su otimanje novca i imovine, napade na kurdske žene”, kaže izbjeglica Faris Sulaiman.

Pobunjenici povezani sa Al-Kaidom smatraju sjevernu regiju Sirije, sa većinskim kurdskim stanovništvom, ključnom vezom sa sličnim grupama u susjednom Iraku.

Reklama

Ali od kada je sirijska Vlada prošle godine povukla snage iz te regije, grupe povezane sa Al-Kaidom, poput Al-Nusre, u sukobu su sa kurdskim borcima.

Bijeg od nasilja i gladi

Lideri kurdske regionalne Vlade brinuli su zbog sve većeg broja izbjeglica u dijelu Iraka pod njihovom upravom i strahovali da će se rat proširiti na Irak i pojačati lokalne političke tenzije.

Reklama

Ali prošlog mjeseca, dio ograničenja je ukinut.

“Moja mlađa braća su ovdje. Zvali su nas da dođemo u kurdski region u Iraku. Tri puta smo dolazili do granice, ali nismo mogli preći. Tek danas smo uspjeli”, kaže Suha Shamo, izbjeglica iz Sirije.

Sirijci ne bježe samo od nasilja.

Reklama

Saad Ahmed kaže da u području odakle dolazi  “vlada glad i nema posla”.

“Ljudi su raseljeni u vlastitoj zemlji, a situacija se pogoršava svakog dana”, kaže on.

Otprilike dva miliona Sirijaca pobjeglo je iz domovine kada su, prije više od dvije godine, počeli sukobi. Većina je smještena u ogromnim kampovima u Jordanu, Libanu i Turskoj.

Naznaka da će se rat uskoro završiti nema, a sve više muškaraca, žena i djece nema drugog izbora nego da krene prema granici s Irakom.

Izvor: Al Jazeera