Nove žrtve u Siriji, UN počinje istragu

Istražitelji iz tima bi trebali posjetiti tri mjesta na kojima je, kako se tvrdi, došlo do upotrebe hemjskog oružja (EPA)
Istražitelji iz tima bi trebali posjetiti tri mjesta na kojima je, kako se tvrdi, došlo do upotrebe hemjskog oružja (EPA)

U posljednja 24 sata u vojnim operacijama sirijske vojske protiv opozicije u toj zemlji u Siriji je smrtno stradalo 87 osoba.

U zračnim i kopnenim napadima u Halepu poginula je 31 osoba, u Damasku 14, Idlibu 14, Homsu 11, Deri deset, Hami četiri, Deyru’z-Zori dvije i Lazkiji jedna osoba, saopćila je Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji, prenosi agencija Anadolija.

U Irak stiglo 20.000 izbjeglica

Više od 20.000 sirijskih izbeglica ušlo je u sjeverni dio Iraka od četvrtka, u jednom od najvećih prelazaka tokom konflikta koji traje više od dvije godine, a priliv se nastavlja, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Sirijci su počeli pristizati u oblast Kurdistana, na sjeveru Iraka, u prošli četvrtak, iskorivstivši novi most duž uglavnom zatvorene granice, saopćio je UN, prenosi Reuters.

Agencije UN, kurdska regionalna Vlada i nevladine organizacije pokušavaju se nositi s tim prilivom izbjeglica, prenose dopisnici.

Vojna jedinica Oslobodilačke vojske Sirije koja se nalazi u gradu Salma oborila je avion MIG sirijske vojske, a videozapis o tom događaju na internet je postavilo Revolucinoarno vijeće Sirije.

Na videozapisu prikazan je pilot koji je padobranom iskočio iz aviona, nakon čega su ga opozicione snage zarobile.

Opozicijska vojska sukobila se s milicijom Hezbollaha i jedinicama sirijske vojske u Istočnoj Guti, u Damasku, pri čemu su zabilježeni gubici na strani sirijske vojske.

Vojni avioni bombardirali su Dumu i Harestu.

Revolucionarno vijeće Sirije saopćilo je da je sirijska vojska raketama gađala regije Daraye, Yermuki Mudamiye te da je iz regije Kalamun prema sjeveru ispaljena Scud raketa.

U međuvremenu je tim eksperata Ujedinjenih naroda, koji je poslan u Siriju kako bi istražio navode o upotrebi hemijskog oružja, stigao u nedjelju navečer u Damask.

Upotreba hemijskog oružja

Tim, koji predvodi švedski stručnjak za hemijsko oružje Ake Sellstrom, trebao bi početi istragu u ponedjeljak.

Istražitelji iz tima bi trebali posjetiti tri mjesta na kojima je, kako se tvrdi, došlo do upotrebe hemjskog oružja, počevši od sela Khan al-Assal, zapadno od grada Halepa, a posjetit će i preostale dvije lokacije koje nisu objelodanjene.

UN očekuje da će posmatrački tim imati svu slobodu kretanja.

“Sirijska Vlada je odgovorna da garantira slobodu pristupa i kretanja u zemlji. Mora im se omogućiti kretanje kako bi mogli nadgledati prekid vatre. Sigurnost humanitarnog tima također treba biti zagarantirana i pod tim, u ovom trenutku, ne podrazumijevamo vojnu zaštitu”, kazao generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

On je dodao kako je ovo veoma osjetljiv plan i da ga svaka, čak i slučajna, greška može ugroziti.

Apel sirijskoj vladi uputila je i Evropska unija.

“Pozivamo sirijsku Vladu da u potpunosti poštuje i primijeni mirovni plan od šest tačaka, koji je prihvatila, i da ozbiljno shvati pitanje raspoređivanja humanitarne pomoći u zemlji. To je za nas prioritet broj jedan”, kazao je Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije.

Rezolucija Vijeća sigurnosti

Glasnogovornik mirovne misije UN-a Kieran Dwayer rekao je da su u Damask stigla šesterica posmatrača, koji će već u ponedjeljak početi s radom.

Uporedo s dolaskom eksperata UN-a, zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je da će njegova Vlada ponuditi UN-ovim inspektorima punu podršku.

Kako je objavljeno, Mekdad je ustvrdio kako sirijske vlasti ne znaju ni za jedan drugi slučaj osim za slučaj kad je hemijsko oružje korišteno od strane “terorista”, kako sirijske vlasti nazivaju pobunjenike, u Khan al-Assalu.

Nenaoružani tim UN-a će nadgledati provođenje mirovnog plana Kofija Annana od šest tačaka. Za njim bi trebao uslijediti dolazak novih grupa, s više od 200 posmatrača, koji će biti raspoređeni po cijeloj Siriji.

Grupa je krenula iz New Yorka u subotu, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo rezoluciju kojom se prihvata njihovo razmještanje u zemlji i nadgledanje krhkog primirja.

Posmatračka prethodnica treba ustanoviti kako će se koordinirati sa sirijskim vlastima, koliko će se slobodno moći kretati i koliko će situacija biti sigurna.

Al Jazeera i agencije


Povezane

Istražitelji UN-a ispitat će navode o korištenju hemijskog oružja na tri područja, uključujući Khan Al-Assal, gdje je ubijeno 26 ljudi.

18 Aug 2013

UN-ovi inspektori za hemijsko oružje, nakon više mjeseci odgađanja, uskoro bi trebali krenuti u Siriju. Ali, sve je veći skepticizam u vezi sa tim – kakve rezultate njihova misija uopšte može donijeti. Iz sjedišta Ujedinjenih nacija izvještava Kristen Saloomey. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO