Aktivisti upali u francusku nuklearku



Izvor: Greenpeace France

Više od 20 aktivista Greenpeacea probilo se u ponedjeljak ujutro u nuklearnu elektranu Tricastin na jugu Francuske i zatražilo njeno zatvaranje, objavio je Greenpeace.

„Ovom akcijom Greenpeace poziva Francoisa Hollandea da zatvoru nuklearku Tricastin, koja je među pet najopasnijih u Francuskoj“, kaže se u saopćenju organizacije, prenose agencije.

Reklama

Aktivisti, odjeveni u crveno, postavili su na području elektrane natpis „Tricastin, nuklearna nesreća – predsjednik katastrofe?“

Glasnogovornica elektroenergetske kompanije EDF negirala je da su aktivisti doprli do reaktora elektrane, te istakla da ih je većina uhapšena, prenose agencije.

U ponedjeljak je uhapšen 21 aktivist, prema saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova, koje je naglasilo da nijedan od njih nije mogao „ući u osjetljivu zonu centrale, posebno ne u komandne sale“, prenosi agencija AFP.

Reklama

„Ovo je medijska akcija koja ne predstavlja opasnost za sigurnost nuklearke“, naglasio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henry Brandet.

Obećanje Hollandea

Agencija za nuklearnu sigurnost (ASN) je saopćila da upad aktivista „nije imao nikakvog utjecaja na sigurnost instalacija“.

Reklama

Hollande je obećao da će smanjiti udio nuklearne energije u proizvodnji električne energije sa 75 na 50 posto do 2025. godine. Želi, također, zatvoriti najstariju francusku nuklearku u Fessenheimu, u blizini njemačke granice, do 2017. godine.

Greenpeace ističe da bi Hollande, da to ostvari, morao zatvoriti najmanje 10 reaktora do 2017. i 20 do 2020. godine. Smatra da bi u to trebao biti uključen Tricastin, sagrađen prije više od 30 godina.

Aktivisti Greenpeacea su već nekoliko puta upadali u nuklearne centrale u Francuskoj i u inostranstvu, kako bi upozorile na njihove sigurnosne propuste.

Izvor: Agencije