Sirija centralna tema skupa u Minhenu

U Minhenu se i treći dan raspravljalo o bezbjednosnoj situaciji u svijetu. Sirija je opet centralna tema.

Nakon minhenske konferencije, moguće je da opozicija počne pregovore sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

U Minhenu se naziru namjere za početak pregovora između sukobljenih strana u Siriji. Sastanak iranskog ministra vanjskih poslova Ali Akbara Salehija s čelnikom Sirijske nacionalne koalicije (SNK) Moazom Al-Khatibom protekao je dobro.

Reklama

“Razgovarao sam s gospodinom Khatibom. Imali smo veoma dobar sastanak i bio sam vrlo sretan kada sam čuo njegovu opasku da je spreman ući u pregovore s predstavnicima Vlade, naravno s nekim preduvjetima. Ali, ovo je dobar korak naprijed. Ako želimo zaustaviti krvoproliće, ne možemo nastaviti kriviti jednu ili drugu stranu”, izjavio je Salehi.

Novi znakovi

Iako se nisu trebali sastati, i do tog je susreta u subotu došlo. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov također je razgovarao s čelnikom sirijske opozicije, što odobrava i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

Reklama

“Mislim da postoje brojni signali, činjenica da razgovaraju i da je opozicija rekla da je spremna razgovarati pod određenim preduvjetima. Ne očekujem da išta ide brzo, ali ima nekoliko novih znakova, i to je dobro”, kaže Bildt.

Pad Assadove Vlade je neminovan, a njegovo savezništvo s iranskim predsjednikom stajat će skupo Iran, poručio je izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

“Ne razumijem kako ti ljudi u Iranu podržavaju, ili, zapravo, mogu to razumjeti – oni ga jesu podržavali, kao i Hezbollah, i zato će i patiti. Obje strane će pretrpjeti veliki udarac. Uporište Iranaca u Siriji bilo je jedino koje su imali u arapskom svijetu, jer tamo ima ne-Arapa, šiita, muslimana koji nisu Arapi, i mislim da će platiti cijenu toga”, rekao je Barak.

Reklama

Prave namjere

Osim što misli da Iran ima pogrešnu politiku u sirijskom sukobu, izraelski ministar obrane još jednom ističe Iran kao najveću sigurnosnu prijetnju.

“Jednom kada postane nuklearna sila, postat će sve složenije, opasnije i stajat će više po pitanju ljudskih života i finansijskih resursa. U suštini, nuklearni Iran na Bliskom istoku znači kraj bilo kakvog režima bez takvog naoružanja, ne samo u regiji, nego u cijelom svijetu”, kaže Barak.

Reklama

Sastanak šest sila – SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine – zakazan je za 25. februar u Kazahstanu. Iran je spreman na pregovore.

“Ali, moramo se osigurati – i mislim da je to pošteno od nas – da i druga strana ovaj put dođe s pravim namjerama, poštenim i pravim namjerama da riješi ovaj problem”, izjavio je Salehi.

Uz Mali, Sirija i Iran bili su također predmet poslijepodnevne rasprave američkog senatora Johna Mccaina i turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua.

Izvor: Al Jazeera