Turska dozvolila prodaju zabranjenih knjiga

Gradski tužilac je prošlog mjeseca najavio automatsko ukidanje zabrane za 453 knjige i 645 periodičnih izdanja (Reuters)

Turske vlasti ukinule su zabranu koja je decenijama važila za nekoliko hiljada književnih naslova, od komunističkih izdanja do humorističnih sadržaja.

Parlament je u julu usvojio prijedlog zakona prema kojem ukidanje zabrana stupa na snagu ako u roku od šest mjeseci nijedan sud ne potvrdi ovu mjeru.

Rok je istekao u subotu, a u međuvremenu nije zabilježena nijedna sudska odluka o ovom pitanju, rekao je AFP-u šef udruženja turskih izdavača Metin Celal Zeynioglu.

Reklama

“Sve zabrane koje su izrekli sudovi u Ankari ukinute su 5. januara”, potvrdio je gradski tužilac Kursat Kayra.

On je prošlog mjeseca najavio automatsko ukidanje zabrane za 453 knjige i 645 periodičnih izdanja.

Među tim naslovima su Komunistički manifest Karla Marxa i Friedricha Engelsa, kao i djela sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina i vođe revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

Reklama

Štampanje unatoč zabrani

Među ostalim knjigama su jedan humoristički rad, atlas, izvještaj o stanju ljudskih prava u Turskoj i jedan esej o Kurdima.

Knjige koje su bile pod nadležnošću tužilaštva u Ankari čine samo dio od ukupnog broja zabranjenih naslova, kojih, kako tvrdi Zeynioglu, ima oko 23.000.

Reklama

“Ove zabrane nisu proglašene na centraliziran način, nego su naredbe stizale od različitih institucija u različitim gradovima i u različito vrijeme”, rekao je Zeynioglu.

On je kazao da je većina zabrana zaboravljena s godinama i da su izdavači nastavili da štampaju sporne naslove.

Jedan primjer su Sabrana djela turskog pjesnika Nazima Hikmeta, koji je umro u egzilu u Moskvi 1963. godine, koja se godinama mogu naći u bibliotekama iako su formalno zabranjena.

Izvor: Agencije