Mali na udaru oštrih sankcija susjeda

Separatisti Tuarezi su zauzeli glavne gradove na sjeveru zemlje (EPA)

Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (ECOWAS) u glavnom gradu Senegala uvela je oštre finansijske sankcije Maliju, nakon što je istekao krajnji rok od 72 sata, a vojnici koji su nedavno preuzeli vlast nisu ponovno uspostavili ustavni poredak.

Sankcije podrazumijevaju zatvaranje granica s Malijem i zamrzavanje malijskih računa u regionalnoj centralnoj banci.

Više od 15 miliona stanovnika Malija moglo bi se naći u mraku.

Reklama

Agencija AP navodi da Mali uvozi proizvode od nafte iz susjedne Obale Slonovače i da će uz zatvorene granice ta država ostati bez benzina, kao i da bi se više od 15 miliona stanovnika Malija moglo naći u mraku, budući da se mreža za napajanje strujom djelimično pokreće dizel-gorivom.

“Sve ove primjenjive mjere trebaju se početi primjenjivati dok ne bude obnovljen ustavni poredak”, rekao je predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara, koji smatra da mjere koje je hunta preduzela jesu u pravom smjeru, ali “nisu dovoljne”.

Prije sastanka, koji je vanredno sazvan, Ouattara je izrazio zabrinutost zbog situacije u gradovima Gao i Timbuktu.

Reklama

Kritična tačka

“Zalažemo se za teritorijalnu cjelovitost Malija i uložit ćemo sve napore kako bi zaustavili pobunjenike”, rekao je predsjedavajući ECOWAS-a.

Situacija u Maliju, gdje je 21. marta izvršen vojni udar, dostigla je kritičnu tačku.

Reklama

Separatisti – Tuarezi zauzeli su glavne gradove na sjeveru zemlje: Kidal, Gao i Timbuktu, a ta zapadnoafrička država našla se praktično podijeljena na dva dijela – sjever i jug.

Situacija u Maliju, gdje je 21. marta izvršen vojni udar, dostigla je kritičnu tačku.

U petak je lider pučista, kapetan Amadou Sanogo, pozvao susjedne države da pomognu u borbi protiv pobunjenih Tuarega na sjeveru Malija.

Od 1990. do 2000. godine su Tuarezi, koji žive u Sahari, više puta počinjali oružanu borbu protiv vlada nekoliko afričkih država, između ostalog u Maliju i Nigeru, ali svaki put su konflikti rješavani pregovorima.

Izvor: Agencije