Nestašica hrane poslije tajfuna Bopha

Kada je kamion lokalne elektrodistribucije krenuo da podijeli namirnice, opljačkali su ga gladni stanovnici jednog sela (AP)

Filipinske porodice očajnički pokušavaju nabaviti hranu u područjima koja je pogodio tajfun Bopha, koji je izazvao razaranje na jugu i donio obilnu kišu na sjeveru zemlje.

Prema zvaničnim podacima službe civilne zaštite, poginulo je 548 ljudi, a nestalo 827.

U gradu New Bataan, na otoku Mindanao, čitave porodice stoje pored puteva i mole za hranu.

Reklama

Mještani kažu da još nisu dobili nikakvu značajniju pomoć, osim nešto riže, tjestenine i suhe ribe od lokalne uprave i seoskih starješina, prenose agencije.

Vlasnici privatnih automobila uključili su se u distribuciju donacija, ali je to izazvalo još veću konfuziju zbog slabe koordinacije.

Raspodjela pomoći

Reklama

Kada je kamion lokalne elektrodistribucije krenuo da podijeli namirnice, opljačkali su ga gladni stanovnici jednog sela, a djeca su skoro izgažena u gužvi.

Zvaničnici regionalne organizacije civilne zaštite tvrde da pomoć žrtvama tajfuna počinje da stiže i da će ubrzo biti podijeljena.

Šef lokalnog ureda Ujedinjenih naroda (UN) za humanitarne poslove David Carden izjavio je da postoji urgentna potreba za hranom i ostalim namirnicama, ali i za generatorima za struju.

Reklama

On je naglasio da postoje ogromni logistički problemi u distribuciji pomoći, jer su mostovi porušeni, a putevi blokirani oborenim drvećem.

Tajfun je u međuvremenu oslabio na nivo oluje, ali jaka kiša i dalje pada na sjeveru zemlje. Za sada nema izvještaja o poplavama.

Izvor: Agencije