Schauble:Najteži dio krize u eurozoni prošao

Schauble je rekao da računa na 'pristojan' rast njemačke ekonomije u narednoj godini (EPA)

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble rekao je u četvrtak da je najteži dio trogodišnje krize u eurozoni prošao, ukazujući na pozitivan razvoj događaja u Grčkoj i Francuskoj, prenosi Tanjug.

“Smatram da je najgore sada iza nas”, rekao je Schauble u intervjuu za njemački dnevnik Bild, a prenosi agencija AFP,

“Vlada u Atini zna da ne smije da optereti druge zemlje članice eurozone. Iz tog razloga ona nastavlja sa reformama”, rekao je Schauble.

Reklama

On je također izrazio optimizam povodom tempa provođenja reformi u susjednim članicama eurozone poput Francuske, navodeći da je Pariz “svjestan toga da svaka zemlja mora stalno da provodi reforme kako bi zadržala konkurentnost”.

Optimističnija budućnost

Schauble je nešto optimističniji u pogledu budućnosti eurozone, za razliku od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je poslije svečanosti na kojoj je Evropskoj uniji dodijeljena Nobelova nagrada za mir, rekla da još ne može u “potpunosti” potvrditi da je kriza prošla, opisujući sebe kao “opreznog optimistu”.

Reklama

Nasuprot tome, francuski predsjednik Francois Hollande je u više navrata ponovio da je prošla kriza eurozone, koja je u pojedinim trenucima pretila da ugrozi samo postojanje 17-članog bloka.

Govoreći o njemačkoj ekonomiji, Schauble je rekao da računa na “pristojan” rast u narednoj godini, podstaknut trgovinom sa Sjedinjenim Američkim Državama i Azijom.

“Situacija je bolja od očekivane zbog snažnije trgovine sa SAD i Azijom, uslijed čega će njemačka privreda u 2013. ojačati pristojnim tempom rasta”, rekao je Schauble.

Izvor: Agencije