Schauble najbolji ministar finansija EU-a

Schauble je spojio odanost budžetskoj disciplini s evropskom obavezom ka solidarnosti (Reuters)

Najbolji ministar finansija 19 najvećih zemalja Evropske unije (EU) ove godine je Nijemac Wolfgang Schauble, ocijenio je londonski Financial Times (FT).

Žiri je rangirao ministre na osnovu tri kriterija – ekonomskih rezultata, kredibiliteta u očima finansijskih tržišta i političkih sposobnosti.

Sedmeročlani žiri vodećih evropskih ekonomista je već ranije proglasio Schaublea najboljim ministrom finansija za 2010. godinu, a prošle godine ga je na čelu liste smijenio Šveđanin Anders Borg, koji je ove godine drugi.

Na trećem mjestu našao se poljski ministar finansija Jacek Rostowski, prenosi agencija ČTK.

List je konstatirao da su političari i vodeći bankari počeli ove godine, pod pritiskom finansijskih tržista, sklapati u smislene cjeline strukture i reforme koje bi trebale omogućiti monetarnoj uniji da preživi.

“Schauble je više od ostalih ministara formulirao svoju viziju ujedinjenije Evrope”, rekao je član žirija i glavni ekonomista italijanske banke Uni Credit Erik Nielsen.

“On [Schauble] je spojio odanost budžetskoj disciplini s evropskom obavezom ka solidarnosti i uporno se borio kako bi ubijedio skeptične birače o neophodnosti da se stane iza eura”, napisao je list.

Veliki napredak Italijana

Žiri je napore irskog ministra Michaela Noonana ocijenio petim mjestom (iza Finkinje Jutte Urpilainen), zbog toga što je zemlju, koja je prije dvije godine upala u dužničku krizu, izvukao ponovno na finansijska tržišta i doprinio obnovi njenog rasta.

Najviše od evropskih zemalja se poboljšala Italija, za deset mjesta i dospjela na osmo mjesto, zaslugom Vittoria Grillija, zahvaljujući kome zemlja nije postala još jedna žrtva dužničke krize.

Najlošije su pozicionirani ministri finansija Španije (19. mjesto), Mađarske (18) i Grčke (17), ali i Francuske (16), Velike Britanije (15) i Austrije (14).

Ekonomski učinak ministara ekonomisti su ocjenjivali na osnovu rasta privrede, budžetskog bilansa i državnog duga za ovu godinu, zatim sa gledišta oživljavanja privrede, tržišta rada i razvoja duga od krize 2009. godine.

U politici, žiri je ocjenjivao kvalitet njihovih prijedloga, kako su uspjeli promovirati i njihov ukupni utjecaj.

Povjerenje tržišta prema ministrima se na listi mjeri na osnovu promjena u ključnim prinosima državnih obveznica u protekloj godini, čija visina pokazuje kako tržišta procjenjuju sposobnost zemlje da otplati dugove.

Izvor: Agencije