Njemačka se plaši krhke francuske privrede

Banka Francuske je objavila da će francuski BDP opasti 0,1 posto u posljednjem kvartalu 2012, što stavlja Francusku u tehničku recesiju (AFP)

Njemački ministar finansija Wolfgan Schauble zatražio je od panela savjetnika da analiziraju prijedloge ekonomskih reformi za Francusku, zabrinut da bi ekonomski problemi i kriza u toj zemlji mogli vratiti kao bumerang Njemačkoj, pa i cijeloj eurozoni.

Dva neimenovana zvaničnika rekla su agenciji Reuters da je Schauble zatražio od vijeća ekonomskih savjetnika njemačke Vlade, poznatih kao “mudraci”, da razmotre nacrt izvještaja o tome šta Francuska treba uraditi, navodi se u analizi britanske agencije.

Zahtjev njemačkog ministra odražava rastuću zabrinutost u Berlinu, ali i među privatnim ekonomistima u vezi sa “ozdravljenjem” ove druge po snazi ekonomije u eurozoni, koja neće ispuniti cilj smanjenja javnog deficita Evropske unije (EU) naredne godine.

“Zabrinutost raste, imajući na umu nedostatak akcije francuske Vlade u domenu reformi tržišta rada”, rekao je Reutersu ekonomista i član panela savjetnika Lars Feld.

On je istakao da najveći problem ovog trenutka u eurozoni nisu Grčka, Španija ili Italija, već Francuska, jer nije preduzela ništa da istinski ponovo uspostavi konkurentnost.

“Čak se kreće u suprotnom smjeru”, kazao je Feld i dodao da su Francuskoj potrebne reforme tržišta rada.

Nezvanične diskusije

“To je zemlja u eurozoni koja iz godine u godinu ulaže najmanje napora, pa kako onda da očekujete neki rezultat? Ništa se neće riješiti samo od sebe”, rekao je on.

Iako je Schauble mogućnost pisanja izvještaja razmotrio s članovima Vijeća ove sedmice, Feld i Ministarstvo finansija jasno su rekli da Vlada nije još podnijela zvaničan zahtjev.

Ministarstvo nije željelo komentirati “nezvanične diskusije” o poslovima ministra.

Panel savjetnika godišnje objavljuje izvještaj o stanju u njemačkoj privredi, koji je u srijedu predat njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Panel, također, može objaviti specijalne izvještaje u slučaju ekonomskih disbalansa, ili u slučaju formalnog zahtjeva Vlade.

Nakon osnivanja, prije 49 godina, panel nije nikada objavio studiju o nekoj drugoj zemlji osim o Njemačkoj.

Posljednji ekspertski izvještaj, prvi od 1997. godine, objavljen je u julu, nakon samita EU u junu.

Hollande pod pritiskom

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je na dužnosti oko pola godine, pod velikim je pritiskom da provede reformu ekonomije, koja gubi konkurentnost u odnosu na susjeda Njemačku i zemlje južne Evrope, koje su uvele dalekosežne mjere zbog aktuelne krize.

Ove sedmice, kao odgovor na poziv industrijalca Louisa Galloisa za smanjenje troškova rada da bi se zaustavio pad indsutrijske proizvodnje, Vlada je najavila da će dati preduzećima poreske olakšice u vrijednosti od 20 milijardi eura, pokušavajući podstaći rast posustale ekonomije.

Ekonomisti su saglasni da Hollande ovim šalje dobru poruku, ali da to nije dovoljno.

Za razliku od Italije i Španije, francuski troškovi pozajmljivanja i dalje su niski, ali investitori strahuju da to ne odražava krhkost privrede.

Banka Francuske objavila je u petak predviđanje da će francuski bruto društveni proizvod (BDP) opasti 0,1 posto u posljednjem kvartalu 2012. godine, što stavlja Francusku u tehničku recesiju.

Panel bez obaveza

Panel njemačkih “mudraca”, koji uključuje i jednu ženu, nije obavezan prihvatiti prijedlog Schaublea.

Jedan izvor rekao je da – ako panel odluči uraditi studiju – to će najvjerovatnije uraditi u saradnji s francuskim institutom.

Ipak, ovaj panel je jasno poručio da je zabrinut zbog stanja francuske privrede.

U svom izvještaju u srijedu, u kome se pominje Francuska, navodi se da stalna stagnacija u toj zemlji jeste uzrok zabrinutosti, imajući na umu recesione tendencije u eurozoni, i izražavajući sumnju da će mjere štednje biti dovoljne da konsolidiraju francuski budžet.

Francuska i Njemačka predvodile su napore da se zaustavi širenje krize eurozone sa periferije na veće ekonomije.

Dok su mnogi prihvatili da je Grčka specijalan slučaj, njemački zvaničnici kažu da su zabrinuti da bi se problemi u Španiji i Italiji mogli preliti na Francusku ukoliko Hollande ne preduzme smjele korake da to spriječi.

Izvor: Agencije