Sve više pristalica bolje kontrole oružja

Zabrana prodaje nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine (Getty Images)

Postotak Amerikanaca koji žele postrožiti zakone o držanju oružja je porastao nakon najnovijeg masakra u Connecticutu prošle sedmice u kojem je ubijeno 20 djece, pokazuju rezultati ankete Reutersa i Ipsosa objavljeni u ponedjeljak.

Ranije planirano istraživanje je provedeno na uzorku od 1.395 ispitanika od 11. do 13. decembra, a nakon što se dogodio masakr ponovljeno je na 1.198 osoba od 14. do 17. decembra.

U krvavom pohodu, ubica Adam Lanza je u osnovnoj školi u Newtownu, u savezna državi Connecticut, u petak ubio 20 djece i sedam odraslih, a potom i sebe.

Reklama

Obavezne provjere

Postotak ispitanika koji su tražili „zakone koji bi obvezali prodavače na provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje“ porastao je za sedam posto, od 77 posto u ispitivanju prije masakra na 84 poslije ubistava u školi.

Porastao je i broj onih koji podržavaju „zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja“ za šest posto – sa 54 na 60 posto poslije masakra.

Reklama

Američki zakonodavci od 1994. godine nisu usvojili važniji novi savezni zakon o oružju, a zabrana prodaje nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine.

Izvor: Agencije