Obama: Amerika je odgovorna za svoju djecu

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je tokom bdijenja i molitve za poginule učenike i uposlenike osnovne škole Sandy Hook u gradu Newtownu u Connecticutu, ocijenio da Sjedinjene Američke Države nisu učinile dovoljno da zaštite živote svoje djece, te obećao da će u idućim sedmicama poduzeti mjere za smanjenje nasilja u zemlji.

“Ovo više ne možemo tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti”, rekao je Obama.

Najavio da će u narednim sedmicama uz pomoć pravnika, stručnjaka za mentalno zdravlje, roditelja i nastavnika, usmjeriti napore svoga ureda kako bi se spriječile tragedije kao što je ona u Newtownu, u kojoj je ubijeno 26 osoba, uključujući 20 djece.

Djeca – prva zadaća

“Kakav izbor imamo? Ne možemo prihvatiti događaje poput ovoga kao rutinske”, rekao je Obama.

Okupljeni na bdijenju i ekumenskoj molitvi u školskoj dvorani su plakali kad je Obama čitao imena dvadesetero djece i šestero odraslih koji su poginuli u pucnjavi u školi Sandy Hook u petak.

Bijela kuća o kontroli oružja

Kontrola oružja je dio, ali ne cjelokupan odgovor za rješavanje pitanja nasilja u SAD-u nakon zločina u Newtownu, saopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da još nema konkretnih prijedloge, dan nakon što je Obama na komemoraciji žrtvama masakra u Newtownu rekao da će upotrijebiti sva ovlaštenja kako bi se obračunao s nasiljem.

Na pitanje da li bi veća kontrole oružja bila rješenje, Carney je rekao da misli da je “to dio toga, ali daleko da je samo to”, prenosi Reuters.

“Mi snosimo odgovornost za svako dijete… Naša prva zadaća i prvi posao su briga za našu djecu. Ako to ne učinimo kako treba, ništa nismo učinili kako treba. Sigurno možemo bolje od ovoga”, rekao je američki predsjednik u prepunoj školskoj dvorani.

Kazao je kako je posve svjestan da puke riječi ne mogu dotaći dubine tuge niti izliječiti ranjena srca.

Obama je govorio i o uposlenicima škole Sandy Hook koji su poginuli u petak. Hvalivši njihovu hrabrost, rekao je kako su oni reagirali “onako kako se svi mi nadamo da bismo i sami učinili u takvim zastrašujućim okolnostima – s hrabrošću i ljubavlju, dajući živote za zaštitu povjerene djece”.

Arsenal oružja

U petak je 20-godišnji Adam Lanza naoružan provalio u osnovnu školu Sandy Hook i tamo ubio šest žena, te 12 djevojčica i osam dječaka u dobi o šest i sedam godina, nakon čega je počinio samoubistvo.

Policija je u nedjelju potvrdila da je on počinitelj masakra.

Prije nego što je krenuo u svoj krvavi pohod na školu, ubio je svoju majku u njihovoj kući. U napadu je koristio poluautomatsku pušku iz koje je ispalio “stotine metaka”, rekao je poručnik Paul Vance, glasnogovornik policije u Connecticutu.

On je rekao da je policija pronašla i nekoliko spremnika za pušku sa po 30 metaka, dva pištolja i sačmaricu u njegovom automobilu parkiranom pokraj škole.

Izvor: Agencije