Merkel: Njemačka želi jaku Francusku

Ayrault: Njemačka Vlada se ne povodi za pisanjem štampe (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu da njena država želi jaku Francusku i izrazila nadu da će vlasti u Parizu uspjeti u reformama radi unapređenja konkurentnosti kompanija.

Poslije susreta sa francuskim premijerom Jean-Marcom Ayraultom, kancelarka Merkel je istakla kako je veoma važno da se dvije najznačajnije članice Evropske unije (EU) i eurozone pokušaju međusobno razumjeti.

“Radimo zajedno na poboljšanju konkurentnosti”, dodala je njemačka liderka na zajedničkoj konferenciji za novinare i napomenula kako ne postoje nedoumice u francusko-njemačkim odnosima, o čemu su posljednjih dana pisali pojedini njemački listovi.

Reklama

“Njemačka Vlada se ne povodi za pisanjem štampe”, izjavio je Ayrault, kome je ovo prva zvanična posjeta Berlinu, prenio je francuski list Parisien.

Njemački model

Njemačka kancelarka je izbjegla ocijeniti dosadašnji rad francuske Vlade.

Reklama

“Ne očekujete valjda da komentiram politiku francuske Vlade. Naravno da svako od nas prati šta se dešava u svakoj državi. Radimo zajedno na poboljšanju konkurentnosti u Evropi”, ponovila je Merkel.

Na pitanje novinara da li se francuska Vlada u provođenju mjera za poboljšanje konkurentnosti inspirirala njemačkim modelom, Ayrault je odgovorio da “ne postoji model, već je praksa ta koja pokaže šta je dobro, a šta ne”.

Izvor: Agencije