EU ne želi zaostajati za SAD-om i Kinom u digitalnom području

Cilj strategije je mobilizirati resurse i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije (AP)

Evropska komisija je predstavila digitalnu strategiju s kojom bi Evropa postala važan faktor u digitalnom području, u kojem trenutno zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom.

Komisija je iznijela viziju evropskog društva zasnovanog na digitalnim rješenjima po mjeri čovjeka, koje poduzećima pruža nove mogućnosti i potiče razvoj pouzdane tehnologije radi promicanja otvorenog i demokratskog društva te dinamične i održive privrede.

Digitalni sektor ključni je faktor u borbi protiv klimatskih promjena i realizaciji zelene tranzicije, prenosi Hina.

Reklama

‘Odražavati najbolje od Evrope’

“Predstavljamo svoje ciljeve za izgradnju digitalne budućnosti Evrope. Obuhvaćena su područja od kibernetičke sigurnosti, ključnih infrastruktura, digitalnog obrazovanja i vještina do demokratije i medija. Željela bih da digitalna Evropa odražava najbolje od Evrope – otvorenost, pravednost, raznolikost, demokratičnost i samopouzdanje”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen.

Komisija je predstavila Bijelu knjigu, čime otvara javnu raspravu o okviru za pouzdanu umjetnu inteligenciju koji se temelji na izvrsnosti i povjerenju.

Cilj je u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom mobilizirati resurse duž cijelog vrijednosnog lanca i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije, među ostalim u malim i srednjim poduzećima.

Reklama

“Evropa ima sve preduslove da postane svjetski predvodnik u sistemima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati. Imamo izvrsne istraživačke centre, sigurne digitalne sisteme i razvijenu robotiku te konkurentne proizvodne i uslužne sektore, od automobilske industrije i energetike do zdravstva i poljoprivrede”, navodi EK-a.

Von der Leyen ističe da “umjetna inteligencija mora služiti ljudima i uvijek biti usklađena s ljudskim pravima”.

‘Čovjek mora imati kontrolu’

“Upravo zato, čovjek mora imati kontrolu kod kritičnih odluka. Takozvana visokorizična umjetna inteligencija mora biti provjerena i dobiti certifikat prije nego što se pojavi na jedinstvenom tržištu”, rekla je Von der Leyen.

Reklama

Komisija je, također, predstavila prijedlog podatkovne strategije koja bi trebala osigurati da EU postane uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka.

U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog evropskog podatkovnog prostora, odnodno jedinstvenog tržišta podataka, kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar EU-a i među sektorima, što će koristiti kompanijama, istraživačima i javnim upravama.

Izvor: Agencije