Mogu li agrosolari donijeti revoluciju u poljoprivredi

Agrosolari su solarne ploče koje se postavljaju na poljoprivredna zemljišta ili pored usjeva. Sunčevu energiju pretvaraju u struju koja se zatim koristi u poljoprivrednoj djelatnosti.

Na globalnom nivou više od jednog teravata sati struje u poljoprivrednoj proizvodnji stvara se pomoću agrosolara (Costfoto / NurPhoto via Getty Images)

Hrvatska je jedna od deset zemalja Evropske unije sa zakonskim okvirom za uvođenje agrosolara, ali njeni poljoprivrednici i analitičari još nisu sigurni koliko se može postići korištenjem struje iz tog obnovljivog izvora.

Agrosolari su solarne ploče koje se postavljaju na poljoprivredna zemljišta ili pored usjeva. Sunčevu energiju pretvaraju u struju, koja se zatim koristi u poljoprivrednoj djelatnosti.

„Postoji puno nedoumica kako to funkcionira“, snatra Marko Karoglan, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prenijela je Hina.

Zato su se u Šibeniku, na četvrtom po redu Mediteranskom poljoprivrednom forumu AGROMED, okupili agronomi, poljoprivrednici, kompanije specijalizirane za obnovljive izvore energije te lokalni, regionalni i nacionalni donositelji odluka.

„Shvatili smo da ih je važno sve okupiti. Ovu tehnologiju 21. stoljeća ne možemo zanemariti“, kaže voditelj foruma i politolog Vedran Obućina.

Samo jedna farma u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji samo jedna stočarska farma u Ivancu, na sjeveru zemlje, koja koristi agrosolare.

„Riječ je o novoj tehnologiji o kojoj nemamo velikih saznanja. Još ne znamo što se tim agrosolarima može postići“, napominje Obućina.

„Ulaganja u agrosolare su vrlo interesantna jer poljoprivredna proizvodnja nikada nije bila pod većim rizicima“, izjavio je Silvijo Šimon, predstavnik Hrvatskog ministarstva poljoprivrede. Rizici su klimatske promjene te posljedične promjene plodoreda, zemljišta, pa čak i vremena proizvodnje. Berbe u vinogradima počinju neuobičajeno rano, već sredinom augusta.

Agrosolari, kao obnovljivi izvor energije, smatrani su načinom borbe protiv klimatskih promjena.

„Prioritet je ulagati u nova rješenja za te izazove, ali pritom proizvodnja hrane ne smije biti ugrožena“, dodao je Šimon.

Iskustva Njemačke i Francuske su pokazala da su agrosolari neefikasni ako je prinos putem njih manji od 66 posto. Na globalnom nivou više od jednog teravata sati struje u poljoprivrednoj proizvodnji stvara se pomoću agrosolara, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije