Indija lansira 104 satelita, nada se rekordu

Indija je poznata po finansijski povoljnom svemirskom programu (EPA)

Indijska svemirska agencija sutra će u orbitu lansirati raketu sa čak 104 satelita, čime će, ako poduhvat bude uspješan, postaviti svjetski rekord kao zemlja koja je lansirala najveći broj satelita odjednom te preteći Rusiju, koja je u junu 2014. lansirala 39 satelita u samo jednoj misiji.

Raketa s komercijalnim satelitima bit će ispaljena iz južne svemirske stanice u Sriharikoti, saopćila je danas Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), prenosi AFP.

Polarno satelitsko lansirno vozilo nosit će glavni satelit za osmatranje Zemlje, težak 714 kilograma, i 103 manja “nanosatelita”, koji su zajedno teški 664 kilograma.

Reklama

Gotovo svi nanosateliti potječu iz drugih zemalja, među kojima su Izrael, Kazahstan, Holandija, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a 96 ih je iz SAD-a, navodi se u saopćenju.

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Misije na Jupiter i Veneru

Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udio na lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom svemirskom programu, navodi francuska agencija.

Reklama

Prošlog juna Indija je postavila nacionalni rekord nakon što je uspješno lansirala raketu sa 20 satelita, uključujući 13 iz SAD-a.

Također je poslala raketu bez posade u orbitu Marsa 2013. po cijeni od samo 73 miliona dolara, dok je misija NASA-e na Mars koštala 671 milion dolara.

ISRO razmatra i mogućnost misija na Jupiter i Veneru. Premijer Indije Narendra Modi često hvali svemirsku tehnologiju svoje zemlje, a 2014. primijetio je da je raketa koja je lansirala četiri strana satelita u orbitu koštala manje nego snimanje holivudskog filma Gravitacija.

Izvor: Agencije