Rukometno EP: Pobjeda Hrvatske, porazi Srbije i Makedonije

Duel Kopljara i Rutenke: Hrvatski igrač je postigao pet, a Bjelorus osam golova na otvaranju turnira (EPA)

Hrvatska muška rukometna reprezentacija pobjedom od 27:21 (15:15) nad Bjelorusijom u susretu prvog kola grupe B u petak počela je nastup na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske bio je Manuel Štrlek sa devet golova, po pet su dodali Marko Kopljar i Ivan Čupić, dok su kod Bjelorusije najbolji bili Sjarhej Rutenka sa osam i Sjarhej Šilović sa sedam pogodaka.

Protiv nominalno najslabije reprezentacije u grupi, Hrvatska je bila u rezultatskom zaostatku tokom čitavog prvog poluvremena meča u Katovicama.

Reklama

Kod vodstva Bjelorusije 10:8 u 18. minuti hrvatski selektor Željko Babić odlučio je sa gola maknuti slabog Mirka Alilovića i uvesti debitanta na velikim takmičenjima Ivana Stevanovića, koji je do odmora sakupio četiri odbrane.

I ostali igrači Hrvatske zaigrali su angažiranije u odbrani, pa se na odmor otišlo s rezultatom 15:15.

Ključ pobjede “Kauboja” bila je odlična igra u odbrani u drugom poluvremenu, tokom kojega je Hrvatska, na čelu s odličnim Stevanovićem, primila samo šest golova.

Reklama

U drugom meču prvog kola grupe B, Island je svladao Norvešku sa 26:25 (10:11), a pobjednički gol za Island postigao je Gudjor Valur Sigurdsson 11 sekundi prije kraja.

Aron Palmarsson sa osam golova bio je najefikasniji u sastavu Islanda, a Kristian Bjornsen sa sedam pogodaka u redovima Norveške.

Raspoloženi Lazarov

Reklama

Reprezentacija Makedonije porazom je započela svoj nastup na EP-u u Poljskoj.

Makedonce su u Krakovu sa 30:23 (12:12) savladali Francuzi koji su se tek u posljednjih 10 minuta meča uspjeli „pobjeći“ balkanskoj selekciji. Do tog trenutka se uglavnom igralo gol-za-gol.

Makedoniju je sa devet golova predvodio njen najbolji igrač Kiril Lazarov, dok je u pet navrata strijelac bio Dejan Manaskov. Jedan manje upisao je Goce Georgijevski.

Reklama

Sa druge strane, prvi strijelac Francuza bio je Cedric Sorhaindo sa šest golova, pet je postigao Valentin Porte, a po četiri Kentin Mahe i Michael Guigou.

Poraz u grupi A pretrpjela je i Srbija koju je u posljednjem meču dana savladala domaća Poljska sa 29:28 (14:15).

U veoma neizvjesnoj utakmici oba tima su se izmjenjivala u vodstvu, Srbija je u 50. minuti vodila sa 27:26, no Poljaci su preokrenuli sa dva gola Michala Jureckog do 53. minute. Na „plus 2“ (29:27) su domaći otišli sredinom 56. minute pogotkom Karola Bieleckog, Srbija je smanjila preko Ivana Nikčevića (29:28), ali isti igrač nije uspio realizirati dva sedmerca do kraja meča, te su na kraju domaćini EP-a slavili sa 29:28.

Prvi strijelac Poljaka bio je Jurecki sa sedam golova, četiri je postigao Krzystof Lijewski, dok su najbolji strijelci reprezentacije Srbije bili Nikčević i Petar Nenadić sa po sedam golova.

Izvor: Al Jazeera i agencije