Palestina i službeno zatražila izbacivanje Izraela iz FIFA-e

Gianni Infantino je odbio glasati o palestinskom zahtjevu, najavivši kako će FIFA održati vanredni sastanak Vijeća prije 20. jula kako bi donijela odluku o zahtjevu za suspenziju.

Tražim od vas da stanete na pravu stranu historije... Ako ne sada – kada?, poručio je Jibril Rajub, čelnik Palestinskog nogometnog saveza (Stephen McCarthy / Sportsfile via Getty Images)

Palestinski nogometni savez (PFA) i službeno je pozvao na trenutno izbacivanje Izraela iz vodeće organizacije svjetskog nogometa na Kongresu FIFA-e u Bangkoku.

„Lopta je u vašem dvorištu“, poručio je Jibril Rajub, predsjednik Palestinskog saveza, čelniku svjetske nogometne organizacije Gianniju Infantinu.

„FIFA ne može ostati ravnodušna prema ovim kršenjima ili genocidu koji je traje u Palestini. Tražim od vas da stanete na pravu stranu historije… Ako ne sada – kada?“, poručio je Rajub.

Njegov izraelski kolega Shino Moshe Zuares rekao je da nikakva pravila nisu prekršena i da prijedlog nema nikakve veze s nogometom, javlja AFP.

„Još jednom se suočavamo s ciničnim političkim i neprijateljskim pokušajem PFA da naškodi Izraelu“, rekao je Zuares tokom čijeg su govora irački i iranski predstavnici napustili prostoriju.

Odluka do 20. jula

Infantino je odbio glasati o palestinskom zahtjevu, najavivši kako će FIFA održati vanredni sastanak Vijeća prije 20. jula kako bi donijela odluku o zahtjevu za suspenziju.

„Zahtjevi PFA za sankcije protiv IFA spadaju u nadležnost Vijeća FIFA-e, kao izvršnog tijela. S obzirom na hitnost situacije, do 20. jula bit će organizirana vanredna sjednica Vijeća koje će donijeti najprikladnije odluke“, rekao je Infantino.

„FIFA će do tada zatražiti od nezavisnih pravnih stručnjaka analizu argumenata PFA, koja optužuje IFA za niz kršenja statuta svjetskog nogometnog tijela, kako u Gazi tako i na Zapadu“, dodao je.

Kongres u Bangkoku okupio je izaslanike 211 saveza članica, a među glavnim tačkama bila je odluka o domaćinu Svjetskog prvenstva nogometašica 2027. godine.

Domaćinstvo je na kraju dobio Brazil, pobijedivši zajedničku kandidaturu Belgije, Nizozemske i Njemačke sa 119-78 u glasovima. Utrka je prošlog mjeseca sužena na dva domaćina nakon što su Sjedinjene Američke Države i Meksiko povukli svoju zajedničku kandidaturu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije