Morgan Stanley, Intesa i PBZ investicijski savjetnik za INA-MOL

Vlada Hrvatske odlučila je u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela MOL-a (Al Jazeera)

Vlada Hrvatske u utorak je odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica INA-e od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru INA-e, a ponuda tog konzorcija financijski je teška osam milijuna eura.

Uz financijski dio ponude, u samom pozivu za podnošenje ponuda, ponuđena je i mogućnost stimulativnih naknada, ovisno o izvršenju same transakcije, istaknuo je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić. 

Vlada je ministra Marića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića ovlastila da s odabranim investicijskim savjetnikom nastave razgovore i pregovore kako bi se definirali svi detalji te nakon toga pristupilo i potpisivanju mandatnog pisma, odnosno o angažiranju izabranog konzorcija.

Reklama

Ponude poslane na adrese 22 renomirana savjetnika

Poziv za podnošenje ponuda za investicijskog savjetnika bio je poslan na adrese 22 potencijalna renomirana međunarodna investicijska savjetnika, a do isteka roka, 15. siječnja ove godine, zaprimljeno je sedam ponuda, prenosi Hina.

Predstavnici ministarstava financija i zaštite okoliša i energetike analizirali su te ponude, pri čemu se veći dio ukupne ocjene ili 80 posto temeljilo na tehničkom dijelu ponude (npr., relevantno iskustvo, detaljno razrađena metodologija, odnosno terminski plan i slično), a 20 posto bilo je temeljeno na financijskoj ponudi (naknade za svaku od faza te naknade ostalim profesionalnim savjetnicima koje bi bilo potrebno angažirati).

Sve su zaprimljene ponude udovoljavale svim predviđenim zahtjevima, a u dva je kruga dodatnih pojašnjenja i razgovora broj potencijalnih kandidata smanjen najprije na pet, a potom na tri, objasnio je ministar financija. 

Reklama

Zaprimljenih sedam ponuda financijski je “težilo” od sedam do 14,3 milijuna eura, rekao je Marić. 

Financijska ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ iznosi osam milijuna eura, a njihova je ponuda i za fazu pripreme i fazu izvršenja transakcije ocijenjena najkonkurentnijom, istaknuo je. 

Ponuda odabranog konzorcija ocijenjena je najboljom i zbog cjelovitosti predloženog tima te zato što članovi konzorcija imaju recentno i relevantno institucionalno i osobno iskustvo u analizi poslovanja INA-e, a za što se očekuje da će utjecati na kvalitetnije i učinkovitije obavljanje zadataka investicijskog savjetnika u toj transakciji.

Reklama

Vlada odlučila vratiti INA-u u svoje vlasništvo

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom Povjerenstva Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala i Savjet za pregovore s MOL-om vezane za mogući otkup dionica koje ta mađarska kompanija drži u INA-i.

Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane za pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica INA-e koje drži MOL.

Izvor: Agencije