Mediji: Sud odbio zahtjev Hrvatske u slučaju INA-MOL

INA, Benzinska stanica, Benzinska postaja
Arbitraža je pokrenuta 2013. (Al Jazeera)

Švicarski Savezni sud u utorak je odbio hrvatski zahtjev za osporavanje odluke Arbitražnog suda u Ženevi, gdje je Hrvatska izgubila spor protiv Mađarske u slučaju INA-MOL, prenose hrvatski mediji N1 televiziju.

Arbitraža je pokrenuta 2013. godine, a MOL je kao vlasnik 49 posto dionica INA-e tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. godine.

Pravni zastupnici i švicarski odvjetnici Hrvatske u veljači su uložili žalbu za odgodu provedbe arbitražne presude u sporu u kojem je ta država od mađarskog MOL-a izgubila upravljanje nad INA-om.

Hrvatska: Ugovor rezultat koruptivne aktivnosti 

Hrvatska je uložila žalbu zatražila posljednjeg dana žalbenog roka, nakon što joj je Sud za trgovačke sporove u Ženevi krajem prošlog prosinca presudom odbio glavne zahtjeve iz arbitraže.

Hrvatska je tražila poništenje izmjena dioničarskog ugovora u INA-i i ugovora o plinskom poslovanju koji je s MOL-om sklopila 2009.

U zahtjevu se tvrdilo da je MOL upravljačka prava u INA-i dobio podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa 10 milijuna eura.

Arbitražni sud je, pak, potkraj prošle godine zaključio da Hrvatska nije dokazala kako su izmjene dioničarskog ugovora o INA-i i ugovor o plinskom poslovanju 2009. nastali kao rezultat koruptivnih aktivnosti.

Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu u tom slučaju.

Otkup udjela

Hrvatski premijer Andrej Plenković u prosincu 2016. izvijestio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski MOL.

Objasnio je tada da je Arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti, pa je odlučeno da se pokrene proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i.

Izvor: Al Jazeera i agencije