Hrvatska privreda u plusu cijelu godinu

Hrvatski bruto društveni proizvod (BDP) raste četvrti kvartal zaredom, ali to još ne znači da je gospodarstvo te države izašlo iz recesije, kažu u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

Prema riječima guvernera HNB-a Borisa Vujčića, konačan zaključak o izlasku iz recesije može se donijeti tek nakon šest do dvadeset ciklusa.

Hrvatska narodna banka povećala je projekcije rasta BDP-a, pa se za ovu godinu očekuje da on bude 1,7 posto, a u 2016. 1,8 posto.

Reklama

Posljedica je to povoljnog okruženja u zemljama vanjskotrgovinskim partnerima Hrvatske, rasta izvoza, kao i daljeg blagog oporavka osobne potrošnje.

Loša vijest – rast javnog duga

Loša vijest je da, unatoč rastu BDP-a, i dalje raste javni dug. Prema projekcijama, povećat će se i u 2016.

Reklama

“Ono što i dalje ostaje da treba riješiti je konkurentnost hrvatske ekonomije, koja prvenstveno ovisi o cijelom nizu strukturnih promjena koje treba učiniti u ekonomiji kako bi se konkurentnost povećala. I s druge strane je rast javnog duga koji je vrlo visok i nije zaustavljen”, rekao je Vujčić. 

U godišnjem obraćanju novinarima rekao je da su glavni generatori rasta izvoz robe i usluga, rast osobne potrošnje i, prvi puta nakon šest godina, početak oporavka investicija.

Iako je projekcija optimistična, u usporedbi sa zemljama Srednje i Istočne Europe, kako je naveo, Hrvatska još zaostaje, jer jedino Bugarska očekuje niži gospodarski rast.

Reklama

Kada je reč o tržištu rada, Vujčić je konstatirao da je “došlo do laganog rasta zaposlenosti već ove godine i pada stope i registrirane i anketne nezaposlenosti”, ali je dodao da će te stope u 2015., ipak, ostati iznad 15 posto, što je i dalje najviši postotak među zemljama Srednje i Istočne Europe.

Efekt ‘grude snijega’

Hrvatski guverner je, također, upozorio na efekt “grude snijega” kada je riječ o rastu javnog duga, istaknuvši da je zemlji potreban primarni suficit od barem jedan posto BDP-a da bi se taj rast zaustavio.

Reklama

To znači, kako prenose mediji, da bi iduća vlada trebala učiniti proračunske rezove od šest do osam milijardi kuna (od 780 milijuna do jedne milijarde eura), ovisno o ovogodišnjem proračunskom deficitu.

Vujčić je najavio nastavak ekspanzivne monetarne politike, objasnivši da će, između ostalog, HNB od iduće godine pokrenuti i strukturne repo aukcije s ciljem osiguranja dugoročnijih izvora kunske likvidnosti domaćim bankama, uz kamatne stope niže od tržišnih.

Ilustrirajući efekte takve monetarne politike, rekao je da u Hrvatskoj sada ima od osam do devet milijardi kuna (od 1,05 do 1,18 milijardi eura) viška likvidnosti na financijskom tržištu, što je tri puta više nego u eurozoni.

Izvor: Al Jazeera i agencije