Hrvatska: Turizam ključ rasta BDP-a

Neočekivano dobre vijesti za Hrvatsku – prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, BDP je porastao je u trećem tromjesečju za 2,8 posto, što je više od svih očekivanja.

Najveći pozitivan doprinos ostvaren je rastom izvoza usluga, prvenstveno onih turističkih.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je kako stopa rasta BDP-a potvrđuje da je “ova Vlada definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize”, te poručio da se što prije konstituiraju nova vlada i parlament, kako bi se ti pozitivni trendovi nastavili.

“Moram poručiti i hrvatskoj javnosti i našim potencijalnim partnerima u budućoj Vladi da smo na ovom tragu spremni uložiti sve naše napore, znanje i iskustvo da zajednički nastavimo osiguravati stabilnost Hrvatske, stabilnost gospodarstva, ali i gospodarski rast. To je vrlo jasna poruka. Mi smo se dokazali, pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo državu iz petogodišnjeg, šestogodišnjeg razdoblja recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta”, istaknuo je Grčić.

Slijedi povećanje plaća

S obzirom na rast BDP-a, nova vlada će, čini se, morati pronaći dodatnih 240 milijuna eura za povećanje osnovice plaća javnih i državnih službenika.

Dio je to sporazuma koji su sindikati potpisali ranije, a u kojima stoji da će se osnovica za plaće morati povećati za šest posto ako rast BDP-a za dva tromjesečja uzastopno raste prosječno dva ili više posto.

Ovo je četvrto tromjesečje kako hrvatski BDP raste. Stopa je od 2009. do početka posljednjeg tromjesečja prošle godine, bila stalno ispod nule, s izuzetkom drugog i trećeg kvartala 2011. godine.

Četvrto tromjesečje 2014. godine označilo je početak pozitivnog niza, kada je BDP porastao za 0,2 posto.

U prvom tromjesečju ove godine stopa BDP-a je dostigla 0,5 posto, da bi u drugom BDP počeo progresivno rasti, prvo stopom od 1,2 posto, a zatim 2,8 posto za razdoblje od srpnja do rujna tekuće godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije