Udruživanjem općina protiv nezaposlenosti

U većoj ili manjoj meri, nezaposlenost je zajednički problem oba entiteta u Bosni i Hercegovini. Tri općine shvatile su da će imati mnogo veću ponudu ako stvore zajedničku razvojnu politiku.

Teslić, Tešanj i Žepče, prema Financial Timesu, na listi su deset najpogodnijih mjesta za investicije u južnoj Europi.

Tvrtka za obradu Inox Ajanović, koja se nalazi pored Tešnja, zapošljava 70 ljudi. U prostor su tek uselili, ali radi se mnogo, kako bi se sve stiglo isporučiti naručiteljima.

Reklama

Dijelovi polica i ormara bit će u dućanima Londona, Pariza, Moskve.

Bitna kvaliteta radnika

Polovina zaposlenih dolaze iz okolice Doboja, Maglaja i Tešnja. Ostali su s područja Teslića. Vlasniku Dženanu Ajanoviću nije bitno iz kojeg su entiteta, nego, prije svega, kakvi su radnici.

Reklama

“Bitnije nam je da radnici znaju da rade, da su adekvatno školovani, ako ne, mi ih sami doškolujemo, to potraje po dvije-tri godine i samim time dobivamo perfektnog radnika za naše potrebe”, kaže Ajanović.

U pripremi papirologije i kupnji terena za tvornicu koja će se još širiti, investitoru je pomogla općina.

“Zaštitna ograda završit će na pramcu luksuzne jahte u Austriji. Više od  95 posto proizvoda koji izađu iz hale izvoze se u sve krajeve svijeta”, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Reklama

U Tesliću koji je, također, dio projekta razvojne strategije objašnjavaju kako su se ujedinile male općine, dvije iz Federacije i jedna iz Republike Srpske.

Ono što politika razdvaja, spojilo je gospodarstvo i želja da se doskoči problemu nezaposlenosti. Na razini općine Teslić donesen je niz mjera za pogodovanje lakšem poslovanju.

Podrška MMF-a

Reklama

“Dodjelu zemljišta u poslovnoj zoni Borja po izuzetno povoljnim cijenama od jedne konvertibilne marke za dugoročni zakup zemljišta, infrastrukturno uređenog, uz određene uvjete, broj radnika koje potencijalna struka zapošljava, govori da se isključivo radi o proizvodnim djelatnostima pa sve do toga da dajemo poticajna sredstva od 5.000 maraka po novozaposlenom radniku u proizvodnim djelatnostima”, objašnjava Dragan Mišić iz Ureda načelnika Općine Teslić.

Uz potporu MMF-a, maksimalno su se smanjili nameti i administrativne barijere, a investitorima se nudi i logistička potpora.

Presvlake za sjedišta Volkswagena proizvode se u Žepču. Za strojem za šivanje u tvornici su žene, ali se mogu naći i muškarci.

Reklama

Stereotipi se razbijaju – oni koji žele raditi prošli su prekvalifikaciju. Marija Tomić je, primjerice, završila trogodišnji studij računarstva.

“Međutim, okolnosti su takve da trenutno u mojoj struci nema posla. Čula sam da su ovdje dobre prilike, dobro se zarađuje i može se dosta napredovati ako se pokažete dobrim u tome što radite”, kaže ova radnica u “Car Trimu”.

Pomogla i njemačka razvojna agencija

Dvanaest hektara zemljišta na prodaju je za buduće ulagače, a neke parcele već su kupljene. Grad se nalazi odmah uz magistralu M17, a povezan je i željeznicom.

U gospodarskoj suradnji Žepča, Teslića i Tešnja pomogla je i njemačka razvojna agencija GIZ.

“Općina Žepče je udruživanjem sa općinama Tešanj i Teslić shvatila da udruživanjem i zajedničkim korištenjem ljudskih kapaciteta i financijskih resursa može unaprijediti unutar svojeg područja, kako da što više i bolje privuče investicije”, kaže Branka Janko iz Razvojne agencije Žepče.

Procjenjuje se da su stope nezaposlenosti u tri spomenute općine veće od 40 posto. Razvojne agencije, aktivnim radom, nadaju se da će tu brojku dolaskom novih investitora smanjiti.

Izvor: Al Jazeera